Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie îşi închide ambasada de la Teheran. În 48 de ore va fi închisă şi cea a Iranului la Londra
Marea Britanie îşi închide ambasada de la Teheran. În 48 de ore va fi închisă şi cea a Iranului la Londra

Marea Britanie îşi închide ambasada de la Teheran. În 48 de ore va fi închisă şi cea a Iranului la Londra

Marea Britanie şi-a retras întregul personalul diplomatic din Iran, după atacul asupra ambasadei sale din Teheran, Londra anunţând prin vocea ministrului de externe că a decis să închidă amabsada sa din capitala Iranului. Şi Norvegia a procedat la fel, până la noi ordine de securitate.

UPDATE 4. Franţa a anunţat, de asemenea, că a decis să îl recheme pentru consultări pe ambasadorul său în Iran, a anunţat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Paris
UPDATE 3. Italia „examinează” posibilitatea de a-şi închide ambasada de la Teheran după atacarea misiunii diplomatice britanice şi l-a convocat pe ambasadorul iranian la Roma pentru a obţine mai multe informaţii, a declarat în această seară ministrul italian de externe, Giulio Terzi

„Am dat instrucţiuni pentru convocarea cât mai curând posibil a ambasadorului iranian în Italia pentru a cere explicaţii şi pentru a obţine garanţii în legătură cu intenţia autorităţilor de la Teheran privind securitatea corpului diplomatic”, a spus şeful diplomaţiei italiene, citat de agenţia de ştiri ANSA.

UPDATE 2. Ministerul german al Afacerilor Externe l-a rechemat „pentru consultări” pe ambasadorul său de la Teheran, la o zi după atacul comis de manifestanţi islamişti asupra ambasadei britanice în capitala iraniană, relatează agenţiile de presă.

UPDATE 1. Ambasada Marii Britanii de la Teheran a fost închisă, a anunţat ministrul britanic de externe, William Hague, în această după-amiază. El a precizat, totodată, că ambasada iranienă de la Londra va fi închisă „în mai puţin de 48 de ore”.

Şeful diplomaţiei britanice a afirmat că atacul de ieri asupra ambasadei Regatului Unit la Teheran nu avea cum să se producă „fără consimţământul până la un anumit punct” al regimului iranian.
Un prim grup al angajaţilor ambasadei se află deja pe aeroportul din Teheran şi va pleca spre Dubai.

Protestatarii iranieni au atacat şi devastat, ieri, ambasada şi încă o clădire ce aparţinea misiunii diplomatice britanice, în capitala iraniană, incendiind steagul britanic şi o maşină.
Atacul a venit după decizia autorităţilor de la Londra de a impune noi sancţiuni Iranului, din cauza programului său nuclear.
Siguranţa oamenilor, prioritară
"Premierul şi ministrul de externe britanic au spus foarte clar că siguranţa personalului ambasadei şi a familiilor lor este o prioritate imediată", a anunţat Ministerul britanic de Externe, într-un comunicat. "După evenimentele de ieri, pentru a se asigura securitatea angajaţilor, o parte din personalul ambasadei părăseşte Teheranul", preciza sursa citată.
Prim-ministrul David Cameron a avertizat că atacurile asupra ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va avea "consecinţe grave", iar SUA, UE şi Consiliul de Securitate al ONU au condamnat incidentele, în timp ce autorităţile de la Teheran au anunţat că regretă cele întâmplate.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat atacul "în cei mai duri termeni". Preşedintele american, Barack Obama, a cerut Iranului să-i aresteze pe cei responsabili pentru aceste acţiuni.