Sistemele de rachete antiaeriene sunt echipate cu două tipuri de rachete: 48H6 și 40H6. Gama de acțiune a acestora este de 250 km, respectiv 400 km. Rachetele pot atinge obiective aflate la altitudini de până la 60 km.

Potrivit Ministerul Ucrainean al Teritoriilor Temporar Ocupate, toate aeronavele militare și civile care zboară deasupra apelor Mării Negre și a Mării Azov se află în raza de acțiune a acestor sisteme. Este posibil ca rachetele să lovească Moldova, România și Turcia.

S-400 este un sistem de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune, de producție rusească. Sistemul este capabil să lovească ținte aeriene, având o rază de acțiune de până la 400 km. De asemenea, poate lovi și ținte balistice de la o distanță de până la 60 km. Viteza maximă a țintelor pe care acest sistem de rachete le poate intercepta este de 4,8 km pe secundă.

Regimentul de gardă al armatei ruse încartiruit în Sevastopol-Feodosia a fost întărit cu o primă divizie de apărare anti-aeriană dotată cu rachete S-400 Triumph în anul 2016. A doua divizie a fost desfășurată lângă Sevastopol în ianuarie 2018.

Cea de-a treia divizie de sisteme dotată cu rachete anti-aeriene S-400 și-a început misiunea  lângă orașul Yevpatoria în luna septembrie 2018.