Evenimentul Zilei > Actualitate > Lista „dalmaţienilor“ de la alegerile locale
Lista „dalmaţienilor“ de la alegerile locale

Lista „dalmaţienilor“ de la alegerile locale

Coaliţia pentru o Guvernare Curată a dat ieri publicităţii numele candidaţilor la consiliile judeţene cu probleme de moralitate.

Nu mai puţin de 56 de candidaţi la preşedinţia consiliilor judeţene figurează pe „lista neagră“ dată ieri publicităţii de Coaliţia pentru o Guvernare Curată (CGC). Sunt politicieni, cunoscuţi şi sub numele de „dalmaţieni“, asupra cărora planează suspiciuni de corupţie sau au fost traseişti politici. Cei mai mulţi dalmaţieni sunt la PSD, dar nici PNL sau PDL nu stau „rău“ la acest capitol.

În cinci judeţe (Bacău, Bihor, Galaţi, Gorj şi Olt), toţi candidaţii principalelor partide figurează pe listă. CGC a monitorizat doar partidele cu peste 5% la nivel judeţean, respectiv PC, PSD, PNL, PDL, PNG, UDMR, UCM. Vă prezentăm numele cele mai importante angrenate în alegeri, dar cu probleme de moralitate:
 
Argeş. Cristian Boureanu (PDL) este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor statului. Constantin Nicolescu (PSD) – când era şef al consiliului judeţean, firma Lactag, la care lucra soţia sa, a câştigat licitaţia pentru programul „Cornul şi laptele“.

Bacău.
Ionel Palăr (PNL) a migrat de la Partidul Popular Român, la PUR şi apoi la PNL. În august 2006, firma sa a închiriat spaţii şi terenuri de la SC CET SA Bacău (unde era angajat), pentru care plăteşte, conform presei locale, o chirie subevaluată. Vasile Nistor (PDL), fost deputat, a avut proces de evacuare cu RAAPPS pentru că a refuzat să pără- sească locuinţa de serviciu după expirarea mandatului. Constantin Avram (PC), firma sa a fost implicată în contracte cu Primăria Bacău, pe vremea când era consilier, prefect şi şef de CJ. A fost membru PNL, PD şi PC. Dragoş Benea (PSD) este acuzat de presa locală că a direcţionat 300.000 de euro din fonduri europene, nu pentru informatizarea şcolilor, ci că- tre ferma sa de viermi de mătase.

Botoşani.
Constantin Conţac (PSD) a fost trimis în judecată, în 2007, de către DNA pentru spălare de bani, fals în declaraţ ii şi operaţiuni financiare în situaţii de incompatibilitate.

Braşov.
Aristotel Căncescu (PNL) a făcut obiectul unei plângeri penale din partea CAN, pentru că ar fi declarat în fals că nu e proprietarul firmei CANET SRL, prin care a vândut licenţele radio Mix FM, proprietatea sa.

Cluj.
Marius Nicoară (PNL) – presa a semnalat că fratele său este acţionar la o firmă asociată cu societatea câştigătoare, prin încredinţare directă a contractului de fezabilitate pentru extinderea Aeroportului Cluj. Vasile Soporan (PSD) a fost colaborator al fostei Securităţi. A fost prefect între 2001-2004, perioadă în care, potrivit presei, a primit ilegal în concesiune un teren, pe 49 de ani, la un preţ subevaluat, fără licitaţie.

Constanţa.
Gheorghe Dragomir (PNL) ca deputat, nu şi-a trecut în declaraţia de avere o parte dintre firme. Fundaţia Bră- tianu, unde este membru, derulează, potrivit presei, contracte cu primăria şi consiliul judeţean. Nicuşor Constantinescu (PSD) a fost acuzat în presă că a ini- ţiat recent mai multe proiecte de hotărâri ale CJ, prin care aloca bani firmelor unor prieteni.

Galaţi.
Marius Gerard Necula (PDL) a migrat de la PSD pentru a deveni candidat la CJ. În timp ce era prefect de Galaţi, firma la care era acţionar a avut contracte cu Sidex. Victor Paul Dobre (PNL) – presa a relatat că, pe când era secretar de stat în Ministerul Administra- ţiei, guvernul a alocat 100.000 de dolari pentru plata redevenţei terenului, pe care una dintre firmele sale, Mervin SRL, îl are închiriat în Zona Liberă Galaţi. Eugen Durbacă (PC) este actual preşedinte CJ şi fost primar. A fost activist PCR, a trecut prin PDSR, ApR, PUNR şI PC. În 1992, a fost condamnat la închisoare. Familia sa a construit un adevărat imperiu de afaceri.

Gorj.
Ilie Morega (PNL) a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că şi-a folosit influenţa pentru a obţine bani de la instituţii publice pentru campania electorală a PNL. Fost membru de frunte al PCR, a trecut prin FSN, PDSR, APR, PSD, PNL-Câmpeanu, PRM şi apoi în PNL. Ionel Manţog (PDL) a fost trimis în judecată de DNA, în 2006, după ce şi-a construit o vilă din fondurile Companiei Lignitului. Ion Călinoiu (PSD) a fost şi el beneficiarul unei vile construite din fondurile Companiei Lignitului. Nicolae Mischie (PNG) a fost cercetat până în prezent în peste 10 dosare penale. Acuzaţiile au variat de la luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, până la contrabandă cu arme de vânătoare. Anul trecut a fost condamnat la 4 ani de închisoare fără suspendare.

Iaşi.
Traian Dobre (PNL) – traseist prin PNL, PDSR şi din nou la PNL – a fost acuzat în presa locală că, la finele anului 2004, firma sa a făcut un schimb de terenuri forestiere cu Direcţia Silvică în urma căruia a câştigat circa 1,14 milioane de lei.

Suceava.
Gavril Mârza (PSD) – actualul preşedinte al CJ, a fost trimis în judecată de DNA, într-un dosar penal alături de deputatul Ioan Stan. Cei doi şi-ar fi folosit influenţa pentru a determina diverşi agenţi economici să sponsorizeze Fundaţia „Armonia“ şi au obţinut de la aceştia 100.000 dolari pentru campania electorală a PSD. Firma „Gemacu“, în care asociată este fiica lui Mârza, a primit fonduri PHARE pentru utilajele necesare unei fabrici de cherestea.

Teleorman.
Alexandru Mocanu (PDL) a promovat interesele familiei sale prin iniţierea proiectului de lege prin care propunea ştergerea datoriilor a 10 fabrici de bere, în valoare de 400 miliarde lei. Printre acestea se numără şi SC Bere, şi Malt ROBEMA din Roşiorii de Vede, unde soţia sa era inginer-şef şi acţionar. Liviu Dragnea (PSD) este actualul pre- şedinte al CJ. A fost frecvent acuzat de presă că s-a îmbogăţit de pe urma poziţiei sale publice şi că a făcut afaceri păguboase pentru comunitatea sa, dar foarte profitabile pentru firme prietene, abonate la lucrări din bani publici. A fost acuzat, de exemplu, că a aprobat achiziţionarea fără licitaţie a unui bac la mâna a doua în valoare de trei sferturi de milion de euro, desi era vechi si nu mai putea circula decît pîna în 2008. Firma care l-a achizitionat a avut profit 228.000 de euro.

Timiş.
Ilie Sârbu (PSD) – presa a relatat că, în perioada în care a fost ministru al agriculturii (2002-2003) a reuşit să cumpere de la RAAPPS, printr-o inginerie legislativă, vila în care stătea. Imobilul, în suprafaţă de peste 364 mp, este situat în centrul Bucureştiului.

Vrancea.
Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de către DNA, în 2006, sub acuzaţiile de uz de fals, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.