Liga Arabă anunţă suspendarea misiunii de monitorizare din Siria. Oficialii sirieni condamnă decizia

Liga Arabă anunţă suspendarea misiunii de monitorizare din Siria. Oficialii sirieni condamnă decizia

Liga Arabă a anunţat că-şi suspendă misiunea de observare din Siria, din cauza creşterii violenţelor, relatează BBC.

UPDATE: Guvernul sirian a condamnat decizia Ligii Arabe de a-şi suspenda misiunea de monitorizare din Siria, relatează BBC.

Liga Arabă a anunţat că decizia a fost luată din cauza intensificării violenţelor în ultimele zile, dar oficialii sirieni acuză Liga că încearcă să crească presiunea pentru a legitima o intervenţie străină. Consiliul dse Securitate al ONU ia în considerare elaborarea unui proiect de rezoluţie pentru Siria. O delegaţie a Ligii Arabe va pleca la New York, săptămâna viitoare, pentru a prezenta un raport membrilor Consiliului de Securitate.

Oficialii de la Damasc s-au declarat surprinşi de suspendarea misiunii şi au declarat că "regretă" acest lucru. "Hotărârea va avea un impact negativ şi va pune presiune asupra dezbaterilor din Consiliul de Securitate, pentru a legitima o intervenţie străină şi pentru a încuraja grupările armate să crească violenţele în ţară", a declarat un oficial sirian pentru postul de televiziune de stat Siria TV. 135 de morţi în două zile Observatorii vor rămâne în Siria, dar îşi suspendă temporar activitatea. Misiunea a fost înfiinţată în decembrie, pentru a monitoriza respectarea de către autorităţile de la Damasc a planului Ligii Arabe pentru a pune capăt violenţelor din ţară. Dar câteva ţări şi-au retras deja observatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misiunea a fost criticată pentru lipsa severităţii de către opoziţia siriană. "S-a decis stoparea imediată a misiunii Ligii Arabe în Siria, până la prezentarea problemei violenţelor în faţa Consiliului Ligii", a anunţat secretarul general Nabil el-Arabi. El a confirmat şi pentru BBC acest lucru. Activiştii spun că 135 de oameni au fost ucişi în Siria, în ultimele două zile. ONU a anunţat că peste 5.000 de persoane au murit de la începerea protestelor antiguvernamentale, în luna martie a anului trecut.  

Oficialii sirieni, pe de altă parte, susţin că aproape 2.000 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi în timpul protestetlor, care au devenit din ce în ce mai violente, după ce dezertorii din armată s-au alăturat forţelor opoziţiei.