11 iulie

 

Libelula o să zboare pe Titan. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

 

Horoscop Pe 11 iulie s-au născut Yul Brynner, Lalande, John Quincy Adams, Giorgio Armani, Richie Sambora, Teofil Vescan, Constantin Gabor, Petru Lucaci.

 

Horoscop Pe 11 iulie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Eufima, Olga împărăteasa Rusiei, cea aidoma cu Apostolii, Leon din Mandra.

 

Horoscop „Evenimentul zilei” din 11 iulie 1789 a fost, că, Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, marchiz de Lafayette, a citit, la Paris, în faţa unei Adunări Naţionale entuziaste prima versiune din „Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului”.

 

Americanii, care au văzut imediat în “Declaraţia drepturilor omului” un ecou al Constituţiei SUA, din 1787,  cinstesc şi astăzi pe marele francez, care i-a ajutat atât de mult în Războiul de Independență, dând numele lui unui comitat şi mai multor localităţi, orașe mari în California, Indiana și Colorado, fără a mai aminti multele bulevarde, cartierele şi străzile din nenumărate oraşe americane.

 

Este păcat, mare păcat, că în Bucureşti nu avem un bulevard Lafayette, sau o piaţă, în centru.  Am avut odată un mare magazin, pe Calea Victoriei “Galeriile Lafayette” dar acum, nimic, nimic.  Parcă cineva ar dori să uităm definitiv, parcă ar fi un program de desfinţare a tot ceea ce poate aminti de libertate, democraţie şi drepturile cetăţenilor!

 

Horoscop Pe 11 iulie este World Population Day prin hotărârea ONU 89/46. Dar astăzi, 11 iulie, mai este și Ziua Mondială a Ciocolății, declarată în anul 1995. Ciocolata, aşa cum o consumăm noi azi, în formă de baton, a fost invenţia lui Joseph Fry, din Londra, în 1847, care a făcut o rețetă, secretă mult timp, care făcea ca batonul solid de ciocolată să se topească în gură, la exact 35,7 grade Celsius. Este de prisos să vă spun că ciocolata nu trebuie ținută în locuri calde, sau în bătaia razelor de soare, dar nici în frigider, cu atât mai puțin în congelator. Ciocolata are, probabil, o vechime de mii de ani. Conchistadorul Hernán Cortés a notat în rapoartele sale din anul 1519, către regele preacatolic al spaniolilor, că, Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită “ciocolatl”. Iar aztecii susțineau că este o băutură veche-veche, adusă oamenilor de ”Zeul Maimuță”.

 

Horoscop Dar nu despre asta doream să vă povestesc, dragi lupi, padawani și hobbiți. Ci despre NASA. Ieri, 10 iulie 2019, NASA a anunțat că a început să lucreze, cu trei laboratoare, la Proiectul Dragonfly, după ce a anunțat în luna iunie de existența proiectului.

 

Dragonfly, Libelula, este un proiect de cost mediu, care înseamnă punerea pe suprafața lui Titan, o uriașă luna a lui Saturn, de două ori mai mare ca Luna, a unui ”rotorcraft”, un robot zburător. Principala sarcină a Libelulei este să caute semne de viață pe Titan.

 

Tacă totul merge bine și conform programului, Libelula va fi lansată în anul 2026 și va ajunge pe Titan 8 ani mai târziu. Se crede că durata de viață a Libelulei va fi de cel puțin doi ani și jumătate, în care se așteaptă să facă cel puțin cinci mii de kilometri pe sol și să facă cel puțin două duzini de zboruri, de circa 180 kilometri.

 

Libelula are o lungime de trei metri, vezi fotografia din titlu, o expresie artistică de la NASA și găzduiește o serie de aparatură și echipamente revoluționare. ”State of the art” astăzi, când Libelula va ajunge pe Titan, vor fi vechi și depășite.

Titan este singurul corp solid din Sistemul Solar pe care s-a evidențiat, cu siguranță, existența lichidelor. Nu este vorba de apă, ci de metan și etan, temperatura la suprafața lunii lui Saturn fiind, se pare, foarte scăzută, în jur de -180 grade Celsius. Titan are o atmosferă destul de densă, din azot, în care Libelula poate zbura. Se crede că există un ocean subteran gigantic, unii savanți spun că ar fi din apă.

S-ar putea ca viața, dacă există pe Titan, să fie în acel ocean, mai ferită de frig.

Libelula nu va fi primul robot pământesc care ajunge pe Titan. În ianuarie 2005 pe Titan a ajuns sonda europeană Huygens, care a călătorit împreună cu sonda Cassini de la NASA. Cassini a orbitat planeta Saturn din iulie 2004 și până în septembrie 2017, când s-a prăbușit spectaculos pe suprafața marii planete, trasmițând fotografii până în ultimul moment.

Titan, satelitul lui Saturn și Europa, satelitul lui Jupiter sunt cele mai promițătoare corpuri cerești din Sistemul Solar, care s-ar putea să găzduiască viața, într-o formă sau alta.

 

Cu toate că premizele de la care pornesc savanții, inclusiv cei de la NASA mi se par greșite. Ei caută o viață ca pe Pământ, cu normele și condițiile Pământului. Cred că este un geocentrism, o orbire periculoasă. Dacă bunul Dumnezeu, în marea Lui Înțelepciune a hotărât să facă mai multe lumi, și sunt semne în Geneză, atunci nu cred că le-a repetat la indigou, pentru că este Atotputernic și are simțul umorului!

 

Nu sunt subiecte de vară, o să mai discutăm despre aceste lucruri, pentru că există mereu speranța, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼    ♂     ♀

 

BERBEC    Eşti optimist şi nici căldura nu mai pare aşa de mare. Atragi norocul prin atitudinea ta pozitivă şi primeşti chiar şi un premiu, o veste bună, mai pe seară. Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie. Pentru berbecii tineri, pentru miei, aceasta zi, în special şi saptamana aceasta, în general, trebuie să fie un serios examen pentru ceea ce sunt de fapt şi ceea ce doresc sa faca in viaţa. Timpul nu aşteaptă şi nu iartă, zboară, trece fulgerător şi dintr-o speranţă ajungi uşor o promisiune nerealizată! Nu pierde timpul, pentru că timpul nu ia prizonieri!

 

TAUR    Astăzi ai un moment de inspiraţie. Realizezi că munceşti, te sacrifici pentru alţii, care nici măcar nu-ţi mulţumesc! Eşti taur, nu bou, aşa că refuză politicos, cu zâmbetul pe buze, dar ferm! Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei din familie. Schimbările dese – cheia marilor succese! Dacă ai dificultăţi, schimbă stilul, schimă modul, schimbă abordarea – tenacitatea este buna cand eşti în câştig, sau pe o poziţie de care să te agăţi cu ghearele şi dinţii!

 

GEMENI   Intensitatea emoţiilor tale de azi te împiedică să fii logic. Dar, noutăţile pe care le primeşti te motivează şi parcă îţi dau aripi. Numic nu îţi pare imposibil, nimic greu de rezolvat! Dar, este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. Stelele te sfătuiesc să ai răbdare şi chiar să dai dovadă de diplomaţie şi fair-play, pentru că lucrurile se vor lamuri aproape fără intervenţia ta. Astăzi poţi avea unele succese şi poti reuşi în activităţi legate de tehnologie de vârf, telecomunicaţii sau informatică.

 

RAC   Te hotărăşti să treci la acţiune. O promisiune te motivează şi te răcoreşte cât un sistem texan de climatizare. Este o zi bună pentru demersuri în domeniul personal, în cel sentimental. Astăzi, la locul de muncă, nu trebuie să faci nimic extravagant, sunt aspectate favorabil numai activitaţile de rutină. Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Perioada zilei de astăzi este, în general, benefică şi poate aduce realizări şi noroc. Dar, nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, poţi constata uşor că sunt bine intenţionaţi.

 

LEU    Treci printr-un pericol financiar. De fapt toată lumea trece, dar neplăcerea ta este provocată de propria naivitate, sau generozitate. Cu diplomaţie şi cu o negaţie poţi să-ţi salvezi banii! Posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe. Evită astăzi să intri in discuţii despre îmbracăminte sau modă, mai ales cu colegele de la serviciu. Trebuie să te relaxezi. Un masaj, la cumpărături sau la stilist – sunt locuri unde, în mod tradiţional, poţi recupera. Sau la o terasă, cu prietenii…

 

FECIOARĂ   Astăzi reuşeşti să depăşeşti nişte bariere, să ieşi dintr-un punct mort. Ai succes şi găseşti mulţumire în proiectele de cooperare, fie profesionale, fie sentimentale! Nu pleca la drum lung! Ziua nu iti este foarte prielnică în abordarea unor persoane din sfera autorităţii publice. Celebrul om de la ghişeul statului! Aşa că lasă pe altă dată. Nu te apuca să faci economii nefireşti, să-ţi duci banii la bancă, pentru că tot tu o să suferi. Raţiunea şi echilibrul au fost întodeauna cea mai bună politica economică. Sănătatea este bună, dacă nu te doare nimic, înseamnă că trăieşti bine!

 

BALANŢĂ   Instinctul şi inspiraţia te ghideză în direcţia bună. Nu-ţi crea probleme inutile, ocoleşte persoanele negative, frustrate, depresive. Astăzi consumi multă energie pentru interesele tale. O perioadă bună, o zi de pasaj, bună pentru planificarea activitaţii şi mici achiziţii. În general, este de bine! Invaţă, în această lume superficială şi grăbită, să nu mai dai atâta atenţie detaliilor, să fii mai iute şi mai dinamic, fără să faci rabat la calitate, mai ales dacă este vorba de interesele tale. Ai şi nişte oportunităţi, ocazii, provocate, mai ales de activitatea ta trecută. Cântăreşte-le cu grijă, nu uita detaliile!

 

SCORPION    Se pare că eşti mai vorbăreţ decât de obicei, dar eşti obosit, de treburi şi de căldură. Însă, depistezi, cu simţul tău scorpionic, o persoană ostilă. Îţi pregăteşti, cu grijă, veninul… Adevarul nu-ţi serveşte decat sa-ţi faci noi „potenţiali ostili”, aşa incât măcar astăzi admira toaletele colegelor şi înţelepciunea şefului. Domeniul sentimental este avantajat de conjunctură. Pune-ţi un zâmbet şi îmbracă-te curat, frumos, astăzi dragostea este punctuală la întâlnire. Mai pe seară, dacă pierzi ocazia cu dragostea, te poţi plimba prin oraş, dar numai prin prin zonele sigure şi bine luminate.

 

SĂGETĂTOR   Astăzi treci la ofensivă pe tot frontul. Să convingi, să obţii aprobări este foarte uşor pentru tine, conjunctura te favorizează. Canalizează energia ta psihică de “partea bună a forţei”! Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine acţionează! În a doua parte a zilei vrei să faci o mulţime de lucruri cu energia proprie zodiei. Nu o să reuşeşti în totalitate, dar viaţa este formată din încercări. Ceva-ceva tot o să realizezi. Stelele iţi indica o schimbare, care schimbare ar putea sa fie vorba despre o noua distribuţie a sentimentelor şi preferinţelor tale, in urma unor veşti.

 

CAPRICORN    Astăzi eşti prea serios. Ia totul mai uşor, mai în glumă, zâmbeşte! Dar nu ieşi din domeniul tău de expertiză, mai ales în problemele tehnice. Este mai uşor să eviţi, decât să repari! In general şi astăzi in special anturajul tau si familia iţi sunt favorabile şi te susţin. Persoane născute sub semnul focului îţi cer sprijinul, expertiza ta. Chiar dacă nu este uşor, încearcă să-i ajuţi, semnele de foc nu uită binele făcut. În a doua parte a zilei, în puţinul tău timp liber încercă să te odihneşti mai mult, să te relaxezi, lasă programele ambiţioase de distracţie pe altă dată. Pe seară, nani-nani, somn uşor şi vise plăcute!

 

VĂRSĂTOR    Nu dramatiza disproporţionat situaţia prin care treci. Orice are o latură comică, găseşte-o şi tu şi fă puţin haz…de necaz. Apoi gândeşte-te bine ce să faci ca să ai succes, să prevalezi! Sinceritatea dură proprie zodiei trebuie dublată astăzi de diplomaţi şi condescendenţă, ca să convingi şi să prevalezi, nu să-ţi faci duşmani. Exagerezi partea negativă a vieţii tale. Păcat grav, nu respecţi regula principală a jocului: “binele la bine şi răul la rău, trage!” Dacă vezi numai jumătatea goală a sticlei, sau paharului, că sunt multe versiuni, ei bine, o să-ţi fie mereu sete! Simte-te confortabil, învaţă arta de a te simţi bine. Fii de partea “pozitivă a Forţei”!

 

PEŞTI   Nu te lansa în polemici inutile, discuţii sterile. Ai o zi bună, fără mult de lucru, în care te poţi pregăti psihic şi material de vacanţă. Fă puţină ordine, le serviciu, dar şi în gânduri. Astăzi te simţi chiar bine pentru că te simţi în relativă siguranţă iar evenimentele care te privesc sunt previzibile. Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! Astăzi, dezvăluirea sau descoperirea unor amănunte tulburătoare despre o persoana din anturajul tau iţi dau o motivaţie în plus sa acţionezi imediat. Mai ales dacă este vorba să ajuţi un prieten. Nu te lăsa impresionat şi emoţionat, păstrează-ţi capul limpede ca să găseşti cea mai bună soluţie.