Legea pungilor murdăreşte pâinea

Legea pungilor murdăreşte pâinea

În magazinele care vând pâine „la vrac“, Cumpărătorii plătesc uneori pe o pungă încă o dată preţul pâinii. Mulţi renunţă la ambalaje şi riscă astfel să se îmbolnăvească.

Introducerea taxei de 20 de bani pentru fiecare pungă din material plastic vândută afectează inclusiv magazinele unde se vinde pâine neambalată şi, mai grav, sănătatea cumpărătorilor. Profitând de noua regulă, mulţi comercianţi vând pungi care ajung să coste la fel ca pâinea, aşa că În multe cazuri cumpărătorii refuză să le mai cumpere şi Îşi riscă sănătatea. Hepatita şi bolile diareice sunt doar două dintre problemele care apar atunci când pâinea trece prin prea multe mâini Înainte de a ajunge pe masă. Lunar, un român mănâncă 9,1 kg de pâine

Vânzătoarea unui magazin de pâine din cartierul Titan, din Bucureşti, spune că pâinea neambalată este În topul vânzărilor. „Pentru cele neambalate avem pungi la 20 de bani, aşa cum prevede legea. Chiar dacă Înainte de a le pune pâinea În pungă Îi Întreb pe cumpărători dacă doresc una, când aud că trebuie să o şi plătească, unii dintre ei Încep să-mi facă scandal“, se plânge Mihaela S.

De altfel, statisticile arată că românii sunt mari consumatori de pâine, iar cea neambalată este În top. Un român consumă anual aproximativ 110 kg de pâine (9,1 kg lunar), pe când În alte ţări din UE se consumă numai 80 kg de pâine. 90% dintre români preferă pâinea albă, iar 10% preferă pâinea cu alte ingrediente. România ocupă locul trei la consumul de pâine, după Albania şi Bulgaria. Pâinea vândută „la vrac“ poate fi Însă periculoasă pentru cum pă rători.

„Mi s-a Întâmplat să nu am timp să mă duc la supermarket să-mi iau pâine şi să o cumpăr de la un magazin foarte aproape de locuinţa mea. Cu mâna cu care mi-a luat banii, În care nu avea nicio mănuşă, vânzătoarea a luat pâinea şi a pus-o direct pe tejghea“, se plânge Miruna Paicu, din Bucureşti. Operatorii alimentari, singurii responsabili

Soluţia pentru a rezolva această si tuaţie este la mâna producătorilor, cred vânzătorii. „Nu văd cu ce suntem noi, comercianţii, de vină. La ce preţau pungile, nu le pot plăti eu. O soluţie reală ca să evităm Îmbolnăvirea oamenilor ar fi ca toată pâinea să vină preambalată“, consideră Bogdan Lupu, administratorul unui magazin alimentar. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări

Alimentare, crede că „orice produs alimentar ar trebui protejat de ambalaj, iar suportarea costului nu este treaba consumatorului“. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consu ma to ri lor (ANPC) spune, În schimb, că dacă se respectă condiţiile igienico-sanitare de manipulare, transport, depozitare, la producere şi transport pâinea neambalată nu ar trebui să fie un pericol. „Nu este impusă prin niciun act normativ obligativitatea comerciantului de a vinde pâinea În pungă, având În vedere că aceasta poate fi transportată de consumator În sacoşa proprie“, susţin reprezentanţii ANPC.   Cei de la Autoritatea Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor consideră că această situaţie este una normală. „Legislaţ ia comunitară şi naţională În vigoare nu are prevederi specifice referitoare la ambalarea Întregii producţii de pâine. Pe piaţa europeană sunt produse şi comercializate diferite sortimente de pâine; unele dintre acestea sunt destinate consumului În scurt timp de la producerea lor, fiind supuse vânză rii În stare proaspătă, altele pot fi consumate după o perioadă de depozitare, fiind supuse vânzării după o prealabilă ambalare individuală“, spune Liviu Rusu, directorul general al ANSVSA. Acesta mai spune că operatorii alimentari care realizează producţia, depozitarea şi/sau comercializarea pâinii produsului poartă Întreaga responsabilitate. 

RISCURI

Ce boli aduce pâinea neambalată

Riscurile la care se expun cei care cumpără pâine neambalată de la o vânzătoare care nu foloseşte mănuşi sunt numeroase. „Cele mai frecvente cazuri În această situaţie sunt Îmbolnăvirea de hepatită şi bolile diareice. Există lege care le interzice vânzătoarelor să folosească mâna, sunt obligate să folosească mănuşi. În alte ţări, aşa ceva nu există“, spune Remus Lupu, medic de familie. El crede că este riscant să mâncăm pâine care nu este ambalată şi stă pe rafturi, pentru că poate fi infectată cu orice, mai ales vara, când există muşte. „Nerespectarea igienei poate duce la orice boală cu transmitere orală“, avertizează medicul. 

CITIŢI ŞI:

CĂLIN HERA: Pâine noastră cea de toate zilele

"Orice produs ali mentar ar trebui protejat de ambalaj, iar suportarea costului nu este treaba consumatorului." Gheorghe Mencinicopschi  specialist în alimentaţie

Ne puteți urmări și pe Google News