Legea CNSAS, sabotată de PD-L, PSD şi PC

Legea CNSAS, sabotată de PD-L, PSD şi PC

Guvernul încearcă să elaboreze o nouă lege a CNSAS, care să reia o parte din prevederile actului normativ desfiinţat de Curtea Constituţională.

Termenul de „poliţie politică“ ar putea fi înlocuit cu cel de colaborator, iar candidaţii în alegeri ar fi verificaţi pe baza declaraţiei pe propria răspundere. Deocamdată, noul proiect de lege demarează greu: guvernul a organizat negocieri cu partidele politice, dar nu au venit decât reprezentanţii UDMR şi PRM.

Cei de la PD-L, PSD şi PC au lipsit. Consilierul premierului pentru probleme de securitate naţională, Marius Oprea, a avut două runde de negocieri atât cu reprezentanţii societăţii civile, cât şi cu cei ai partidelor politice. Cea mai productivă pare să fi fost întâlnirea cu reprezentanţii ONG-urilor, care au propus o prevedere privind verificarea candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare, reglementare care lipseşte din ordonanţa de urgenţă, emisă recent de executiv.

Marius Oprea susţine că guvernul acceptă această idee, dar aplicarea ei concretă trebuie să ţină seama atât de decizia Curţii Constituţionale, cât şi de faptul că la alegerile locale numă rul candidaţilor va fi foarte mare. „Va fi menţinută obligativitatea depunerii acelor declaraţii pe proprie răspundere, iar CNSAS să-i verifice pe toţi cei care candidează pentru funcţii de câştigat prin alegeri“, susţine Oprea. Absenţe În schimb, întâlnirea cu reprezentanţii partidelor politice organizată ieri a fost, mai degrabă, un semieşec. Partidele cu pondere parlamentară semnificativă - PD-L şi PSD - au ales să nu participe, la fel şi PC. Marius Oprea a discutat doar cu reprezentanţii UDMR, PRM şi ai CNSAS.

Deputatul PRM Lucian Bolcaş s-a rezumat să spună răspicat că instituţia „a murit“. Deputatul UDMR Marton Arpad consideră că nu este nevoie de o nouă lege, ci doar de „câteva elemente care trebuie modificate“ din vechea lege. „Dacă se citeşte cu atenţie decizia Curţii Constituţionale, această lege a fost declarată neconstituţională în întregul său, din cauza unor elemente care duc spre existenţa unei jurisdicţii extraordinare“, a propus Marton.

Ne puteți urmări și pe Google News