Legea ANI, ultimul hop

Legea ANI, ultimul hop

Senatorii decid astăzi dacă rezolvă sau nu problema Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), rezultatul depinzând în mare măsură de capacitatea puterii de a se mobiliza la vot.

PSD a anunţat că va repeta scena de la Camera Deputaţilor, social-democraţii urmând să fie prezenţi, dar să se abţină de la vot. "Ne vom abţine de la vot, dacă coaliţia de guvernare are majoritatea necesară, să-şi treacă legea. Noi vom asigura cvorumul, dar nu vom vota, atât timp cât Guvernul României, poate fiind în vacanţă sau din lipsă de competenţă, nu a fost capabil să vină cu un proiect de act normativ care să respecte şi cerinţele Comisiei Europene, şi deciziile Curţii Constituţionale", a declarat, ieri, preşedintele PSD, Victor Ponta.

Frunda nu vine la şedinţă

Printre cei care nu vor participa la şedinţa în care se va decide soarta ANI este şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care, de altfel, a refuzat să participe şi la sedinţa comisiei, după ce a fost acuzat că a făcut praf de două ori actul normativ, atrăgând astfel criticile dure ale UE la adresa României.

Ne puteți urmări și pe Google News

El şi-a susţinut ieri, din nou, punctul de vedere că legea trecută prin parlament la a treia încercare este contrară prevederilor Constituţiei.

"Nu adoptarea unei legi neconstituţionale, nefuncţionale şi discriminatorii, doar de dragul de a raporta la Bruxelles că ne-am făcut temele de casă, este soluţia luptei împotriva corupţiei. Susţin în continuare că, din punct de vedere constituţional, singura soluţie legală este promulgarea proiectului de lege adoptat de plenul Senatului pe 30 iunie şi că în procedură de urgenţă va trebui adoptat un cod al integrităţii morale, care să aducă la numitor comun angajamentele pe care le avem faţă de CE, cu prevederile Constituţiei României şi ale CEDO", a precizat Frunda, citat de Mediafax.

"Dacă puterea are majoritatea necesară, să-şi treacă legea. Noi asigurăm cvorumul, dar nu vom vota." VICTOR PONTA, preşedintele PSD