Led Zeppelin, după 20 de ani

Led Zeppelin, după 20 de ani

Veteranii rockului britanic s-au reunit la Londra pentru „cel mai aşteptat concert al tuturor timpurilor“.

Deşi celebra „doamnă cu cocaina“, angajată de Led Zeppelin în turneul american din 1973 (a cărei „misiune“ era să le ofere droguri membrilor trupei ori de câte ori aveau nevoie), a fost înlocuită de doamna cu ceaiul (căci asta au solicitat în culise rockerii), deşi jeanşii solistului Robert Plant n-au mai fost atât de strâmţi ca odinioară, iar pletele lui Jimmy Page sunt acum „ninse“, legendara trupă britanică a susţinut luni, la Londra, unul dintre cele mai aşteptate şi emoţionante show-uri din toate timpurile, după cum comentează presa internaţională.

20.000 de fani din toată lumea au luat cu asalt Arena O2 din Londra, cu multe ore înainte de începerea concertului, care i-a adus din nou pe scenă, după 19 ani, pe Robert Plant (59 de ani), Jimmy Page (63 de ani), John Paul Jones (61 de ani), membrii în viaţă ai trupei, alături de Jason Bonham (41 de ani), fiul fostului baterist John Bonham, care a încetat din viaţă în 1980. „Un triumf absolut“ „A fost un triumf absolut. I-am văzut în tinereţe, însă acesta e cel mai bun show al lor“, a declarat o admiratoare în vârstă de 57 de ani, venită din America. „Cred că o să plâng când o să-i văd pe scenă. Sunt fan de zece ani“, a spus un adolescent din Norvegia.

Spectatori de vârsta a treia, tineri care nu erau născuţi pe vremea când Led Zeppelin făcea revoluţie în muzică, dar şi staruri ca fostul Beatles Paul McCartney, Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, Marilyn Manson, Kate Moss, Priscilla şi Lisa Marie Presley au „vibrat“ împreună pe melodii ca „Stairway to Heaven“, „Whole Lotta Love“, „Kashmir“, „Since I’Ve Been Loving You“ sau „Black Dog“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi Robert Plant a avut nevoie de 15 minute de „încălzire“, piesa „Black Dog“, interpretată în forţă, a demonstrat că, odată pornit, un „motor“ bătrân funcţionează perfect, iar Jimmy Page, asemeni unui zeu Thor, a aruncat „fulgere“ din chitara sa, după cum comentează „The Times“. John Paul Jones a reinventat sunetele la chitară bass, iar prestaţia lui Jason Bonham, la baterie, dovedeşte că unele lucruri se transmit doar pe cale genetică, consemnează aceeaşi publicaţie. Fanii au plătit sume exorbitante pe bilete Concertul de reunire a trupei Led Zeppelin a fost un tribut adus lui Ahment Ertegun, fondatorul Atlantic Records, casă de discuri cu care Led Zeppelin a semnat la începutul carierei, în 1968.

Programat iniţial pentru 26 noiembrie, show-ul a fost amânat până pe data de 10 decembrie, deoarece chitaristul Jimmy Page şi-a fracturat un deget. Cele 20.000 de bilete puse în vânzare au costat aproximativ 180 de euro şi au fost distribuite prin tragere la sorţi fanilor care s-au înscris pe internet. Cererea a fost însă imensă şi administratorii paginii web pe care s-au făcut înscrierile au estimat că au fost aproximativ 20 de milioane de accesări şi un milion de înscrieri.

Potrivit „Daily Mail“, chiar în ziua concertului, pe site-ul de licitaţii eBay se vindeau bilete (cu acces în culise) al căror preţ pornea de la 5.500 de euro, în timp ce un fan în vârstă de 25 de ani a plătit 115.000 de euro pentru două bilete, la o licitaţie în scopuri caritabile.

Concertul Led Zeppelin ar fi trebuit să fie unic, dar Jimmy Page şi John Paul Jones au sugerat, săptămâna trecută, că este posibil să urmeze un turneu. Cel mai greu de convins este însă solistul Robert Plant, care încă ezită în privinţa unui turneu.