Evenimentul Zilei > EVZ Special > LECŢIA DE BUN-SIMŢ. Eleny Ionel, profesoară româncă la Stanford, despre plagiat: „E ruşinos. În SUA eşti dat afară imediat”
LECŢIA DE BUN-SIMŢ. Eleny Ionel, profesoară româncă la Stanford, despre plagiat: „E ruşinos. În SUA eşti dat afară imediat”

LECŢIA DE BUN-SIMŢ. Eleny Ionel, profesoară româncă la Stanford, despre plagiat: „E ruşinos. În SUA eşti dat afară imediat”

Reputata matematiciană din Iaşi explică diferenţele uriaşe de mentalitate dintre Statele Unite şi România. Nimeni nu încearcă să înşele cu titluri cumpărate, pentru că între oamenii de ştiinţă şi politicieni există o demarcare clară. Nimeni nu tolerează furtul, orice plagiator este concediat şi îşi năruie cariera.

O ieşeancă, acum profesoară la Stanford, clasifică drept „ruşinos” gestul de plagiat şi povesteşte despre ce se întâmplă în alte ţări în cazuri de acest gen.  Eleny Ionel face aceste precizări ţinând cont de scandalul din ultima perioadă din România în care premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat.  

Toată lumea ştiinţifică din America este conectată la softuri anti-plagiat

Ieşeanca a plecat din ţara din 1991 cu o bursă de doctorat în SUA, iar acum este profesoară de matematică  la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Profesoara a povestit pentru Ziarul de Iaşi despre consecinţele imediate ale plagiatului în alte părţi ale lumii.

„Câţiva colegi au descoperit plagiatul unei colege de la alt departament. Au prezentat cazul conducerii, au adus dovezi iar persoana respectivă a plecat de la Stanford. A fost o victorie. În America plagiatul este foarte uşor de descoperit. Putem compara prin soft cuvânt cu cuvânt. Chiar la matematică ne depunem articolele pe un website comun. La anumite articole, sub text apare avertizarea de overlapped, adică textul e asemănător cu altă lucrare, din alt autor. Câteodată se constată că unele persoane au descoperit acelaşi lucru, în acelaşi timp, cu metode diferite”, a spus  aceasta. 

În SUA, nimeni nu-şi vinde lucrarea. E ca şi cum şi-ar bate joc de munca lui

Profesoara a comentat şi scandalurile de plagiat izbucnite în ultima perioadă în România: „Este ruşinos pentru o persoană care se numeşte doctor să fi plagiat”.
Eleny Ionel a vorbit şi despre diferenţa uriaşă care există între studenţii din România şi cei din SUA: niciun student de acolo nu îşi cumpără şi nici nu îşi vinde lucrări de licenţă sau dizertaţie pe internet sau în cămine. „Dacă cineva îşi vinde munca înseamnă că nu îşi poate valorifică talentul în beneficiul propriu, nu doar financiar, ci pentru dezvoltarea personală”, a mai spus profesoara pentru Ziarul de Iaşi.