Evenimentul Zilei > International > LE POINT: Naomi Seibt, anti-Greta climatoscepticilor
LE POINT: Naomi Seibt, anti-Greta climatoscepticilor

LE POINT: Naomi Seibt, anti-Greta climatoscepticilor

Această tânără de 19 ani activă pe YouTube este deja supranumită “anti-Greta“. “Washington Post” îi consacră un portret celei care denunță un “alarmism climatic”.

Apărătorii climei o au pe Greta Thunberg, climatoscepticii au acum și ei muza lor. Think tank-ul american Heartland Institute a găsit o anti-Greta în persoana lui Naomi Seibt, povestește “Washington Post”. Care îi consacră un articol pe 23 februarie. Această tânără germană de 19 ani are, se pare, asemănări cu tânăra Greta. Amandoua sunt “blonde, elocvente și europene”. Cu o singură deosebire, Naomi Seibt  denunță “alarmismul climatic”.

Deși nu pune în discuție implicarea emisiilor de gaze cu efect de seră asupra încălzirii climatice, ea își pune intrebări în legătură cu un posibil impact supraestimat.”Eu nu vreau ca oamenii să înceteze să creadă într-o schimbare climatică de origine umană. Deloc. Dar emisiile de CO2 de origine umană au oare atâta impact asupra climei? Cred că e ridicol s-o credem”, a declarat tânăra pentru ziar. Ea susține că alți factori au un rol, ca energia solară.

Într-o înregistrare video publicată pe site-ul de Internet al think tank-ului, Naomi Seibt deturnează chiar celebra expresie “vreau să intrați în panică” a Gretei Thunberg. În fața camerei, ea a transformat-o în “Nu vreau să intri în panică. Vreau să gândești”. Așa cum scrie “Washington Post”, tânăra explică faptul că activismul ei politic a fost declanșat în urmă cu câțiva ani, când a început să-și pună întrebări în legătură cu politicile de imigrație liberale ale Germaniei. Discuțiile ei cu cadrele didactice și cu ceilalți studenți i-au întărit scepticismul față de gândirea germană dominantă.

În plus față de poziția ei privind schimbarea climatică, ea își asumă și poziții foarte conservatoare privind imigrația, feminismul sau dreptul la avort. Tânăra nu-și ascunde simpatia pentru partidul german de extremă dreapta AfD. Ea a luat de exemplu cuvântul la un eveniment al partidului și se descrie că “libertară”.

Deși asemănările dintre Naomi Seibt și Greta Thunberg sunt numeroase, tânăra de 19 ani refuză să se vadă că o “anti-Greta”. “Motivul pentru care nu-mi place termenul anti-Greta este că acesta sugerează că eu însămi sunt o marionetă îndoctrinată, de celalată parte, presupun”, a declarat ea într-unul din video-urile sale de pe You Tube, văzut de CNews.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu – RADOR