Arizona a fost primul stat care a făcut anunţul. “Astăzi, am semnat certificarea alegerii din 2020 în Arizona”, a scris pe Twitter Doug Ducey, guvernatorul republican al acestui stat care a trecut în tabăra democrată pentru prima dată după aproape 25 de ani.

Joe Biden câştigă aici o victorie strânsă, cu un avans de 10.457 de voturi într-un stat în care au votat aproape 3,5 milioane de alegători.

Alegeri “transparente”

Răspunzător de operaţiunile electorale, secretarul de stat democrat de Arizona, Katie Hobbs, a salutat alegerile “făcute cu transparenţă, precizie şi echitate […], în ciuda numeroaselor afirmaţii nefondate care pretind contrariul”.

Arizona a certificat şi victoria candidatului democrat la Senat, Mark Kelly, pentru ca el “să poată depune jurământul cât mai repede posibil”, subliniază Doug Ducey. Certificarea rezultatelor în Arizona nu înseamnă neapărat sfârşitul plângerilor la tribunale, acest stat permiţând contestarea rezultatelor chiar şi după ce ele au fost validate.

Echipa de campanie a lui Donald Trump a încercat, într-adevăr – fără succes până acum – să împiedice, recurgând la justiţie, certificarea rezultatelor în statele cheie câştigate de Joe Biden.

Şi Wisconsin în buzunar

Mai târziu în cursul zilei de luni, şi Wisconsin a confirmat victoria candidatului democrat, cu circa 20.700 de voturi mai mult.

Pentru această renumărare, echipa de campanie a lui Donald Trump a cheltuit trei milioane de dolari, conform cererii din Wisconsin. O cheltuială care nu a folosit decât la consolidarea avansului lui Joe Biden. Preşedintele care îşi încheie mandatul a promis de sâmbătă că va ataca rezultatele scrutinului în acest stat cheie.

Donald Trump nu renunţă: la miezul nopţii, ora locală (6 dimineata marţi, ora franceză), preşedintele învins a arătat pe Twitter că un “judecător din Nevada a ordonat oficialilor comitetului Clark să autorizeze o inspectare a materialului electoral şi a containerelor sigilate folosite la alegerile din 2020”. Acest lucru trebuie să se întâmple înainte de încheierea zilei de marţi.

Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, s-a prefăcut că se întreabă pe Twitter: “guvernatorul Ducey refuză să se întâlnească cu mine. Nu vrea să explice că a ales o societate străină coruptă de maşini de vot pentru a număra voturile”, scrie el, referindu-se la alegeri “strâmbe”. (Rador)