Laurence Olivier a fost agent MI5

Laurence Olivier a fost agent MI5

Actorul Laurence Olivier a fost agent al serviciilor secrete din Marea Britanie, fiind recrutat la cererea fostului ministru Winston Churchill, potrivit unei noi carti care va fi lansata de un reputat biograf, Michael Munn, luna viitoare, releva "The Daily Telegraph".

Celebrul actor britanic, acuzat pe nedrept de unii dintre contemporanii sai de lipsa de patriotism pentru ca a preferat sa ramana la Hollywood dupa ce a izbucnit cel de-al doilea razboi mondial, a lucrat ca agent pentru un birou al MI5 infintat in Statele Unite.

Daca pe marele ecran, Olivier a interpretat roluri de eroi militari britanici precum Henric al V-lea, amiralul Nelson si ducele de Wellington, in realitate acesta si-a riscat viata incercand, alaturi de ceilalti agenti secreti britanici, sa convinga Statele Unite sa sprijine Marea Britanie in lupta cu Germania nazista.

In 1940, actorul era deja celebru la Hollywood datorita unor roluri precum cele din "La rascruce de vanturi" si "Rebecca". Potrivit biografiei scrise de Munn, "Lord Larry", ministrul britanic din acea epoca, Winston Churchill l-a recrutat pe cunoscutul producator de film sir Alexander Korda pentru a infiinta un birou al MI5 in Statele Unite. Korda l-a recrutat apoi pe sir Olivier sa lucreze pentru aceasta unitate speciala.

Munn, un reputat autor specializat in biografii de oameni celebri, spune ca toate aceste lucruri i-au fost dezvaluite de fosti colaboratori ai actorului.

Acces la personalitati

Producatorul de film Jesse Lasky i-a spus lui Munn ca Olivier putea asigura accesul la importante personalitati politice ale vremii datorita prieteniei cu staruri americane precum Clark Gable si Tyrone Power.

"Nimeni nu a spus acest lucru cu voce tare, dar se banuia ca, in perioada in care Olivier si Vivien (Leigh, n.r.) lucrau la filmul cu Nelson ("Lady Hamilton", lansat in America in 1941, n.r.), Olivier si Korda erau mai mult decat niste producatori britanici veniti la Hollywood sa faca un film despre patriotismul britanic. Erau, intr-un fel, si doi ambasadori oficiali ai guvernului britanic", a spus Lasky.

Actorul David Niven, care a preferat sa plece de la Hollywood si se inroleze in armata britanica, a declarat: "Mai periculos pentru tara era ca Olivier ar fi putut fi acuzat ca este agent secret. in lumina de acum a istoriei poate parea un lucru ridicol, dar inainte ca America sa intre in razboi (aceasta tara n.r.) nu tolera agentii straini".

Un fost agent secret din timpul celui de-al doilea razboi mondial, specialist in istoria acestei unitati secrete infiintata in Statele Unite a declarat ca ideile lui Munn sunt perfect plauzibile. "Unitatea a functionat pe teritoriul Statelor Unite de la infiintarea ei, in iulie 1940, (...) si a apelat la serviciilor unor oameni din diferite domenii pentru a-si indeplini obiectivele".

Ne puteți urmări și pe Google News