Lăsata secului. SFÂNTUL ZILEI

Lăsata secului. SFÂNTUL ZILEI

Lăsata secului Pe 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Termenul „sec” din sintagme precum „lăsata secului” sau „mâncare de sec” este sinonim cu uscat, fără grăsime, de post.

Într-adevăr, în satul tradițional, după lăsata secului, gospodinele spălau vasele cu leșie, pentru a le curăța de orice urmă de grăsime animală. Însă termenul „sec” al postului ortodox are și un sens mai profund, depășind simpla reținere de la alimente. El vine de la latinescul „seclum” sau „saeculum”, care înseamnă „lume”. Astfel că adevărata „lăsată a secului” înseamnă ridicarea creștinului de la grijile și poftele lumești, de la „mundan” și „monden”, spre Dumnezeu și lumea duhovnicească. Postul este mai mult decât o simplă dietă, este un exercițiu de purificare și înălțare spre Raiul de unde am fost alungați din cauza neînfrânării.

Ne puteți urmări și pe Google News