Editura Evenimentul si Capital

LAGĂRUL SOVIETIC ASCUNS. Secretele din PĂDUREA DOMNITORULUI Șerban Cantacuzino

14-08/prof-pristavu-arata-monumentul-sovietic-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 3820 Vizualizari

Ascuns undeva pe malul drept al Argeșului se afl ă un monument al „eroilor sovietici”. N-ar fi singurul. Însă reporterii EVZ au descoperit că, până în 1944, acolo a fost unul dintre cele mai puțin cunoscute lagăre cu prizonieri sovietici, ascuns de ochii lumii în perioada celui de Al Doilea Război Mondial.

Localnicii din satul Oești, comuna Corbeni, județul Argeș, povestesc că în localitatea lor a fost un „lagăr cu prizonieri ruși”. După spusele lor, sute de prizonieri proveniți din fosta Uniune Sovietică au fost „cazați” la marginea unei păduri care a aparținut familiei Cantacuzino.

Povestea impresionantă a fostului lagăr, prea puțin știută de turiștii care străbat Valea Argeșului, mergând spre Barajul Vidraru, a fost dezvăluită reporterilor EVZ de profesorul Nicolae Ghe. Pristavu, cel care, la 81 de ani, a devenit „doctor” în istoria locurilor natale.

Construit pe moșia lui Șerban Cantacuzino Profesorul Pristavu ne-a condus spre locul unde, altădată, sătenii veneau și serbau, pe 23 August, ziua națională a României sub regimul comunist. „De aici și până la pădure se întindea lagărul”, spunea, mergând pe ulița prăfuită care duce la cimitirul sovietic, profesorul Pristavu. El ne-a arătat o zonă unde, până în 1944, au fost „cazați” prizonierii sovietici: o suprafață întinsă pe câteva hectare, unde sunt construite, acum, case și grădinița satului Oești-Ungureni, așa cum este denumită partea localității aflată pe malul drept al Argeșului.

Pe acolo se întindea, altădată, moșia domnitorului Șerban Cantacuzino, cel care a dat Țării Românești prima biblie scrisă în limba română.

Defrișau pădurile

Bătrânul povestește că sovieticii au fost aduși în satul lui „prin anii 1941-1942”. „Erau cazați bine, în barăci din lemn. Aveau dușuri, li se dădea mâncare dar și munceau. Erau folosiți la munci forestiere, la tăieri de copaci, în pădure”, spunea Nicolae Pristavu.

O parte dintre prizonieri au murit. În cimitirul în mijlocul căruia tronează un mausoleu numărăm 98 de pietre funerare cu steaua sovietică pe ele. Leontin Kozlov, Konstantin Konstantinovici, Roman Semeniuc, Nikita Karetin sunt doar câțiva dintre cei ai căror oseminte au fost îngropate acolo. „Au murit mai mulți, nu numai atâția. Sunt chiar aici, sub pietrele funerare”, ne-a spus profesorul. Majoritatea au pierit doborâți de boli.

Italienii - ca-n vacanță, sovieticii – regim sever

La Oești au fost aduși, în anul 1943, și câteva sute de prizonieri italieni, cazați separat de cei sovietici. „Erau marinari care n-au mai vrut să lupte pentru Mussolini.”, explica ghidul nostru.

El spunea că italienii aveau un regim mai blând. „Se plimbau prin sat, vorbeau cu oamenii”, spunea profesorul. În schimb, sovieticii erau ținuți într-un regim sever.

Din datele oficiale reiese că, la Oești, erau închiși, separat de sovietici, aproape 500 de militari italieni.

După război, pe marginea șoselei care urcă spre Barajul Vidraru, oficialii italieni au ridicat un monument dedicat militarilor din Peninsula Italică care au luptat pe front. „N-a murit niciun italian aici dar așa au considerat ei de cuviință”, a explicat Nicolae Pristavu.

„Nemții plăteau, rușii luau cu forța”

Profesorul Nicolae Ghe. Pristăvu a fost dascăl la liceul din Corbeni și, apoi, profesor la Liceul „Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeș. Stă în Oești Pământeni, partea de sat aflată pe malul stâng al râului Argeș.

El își amintește că, pe vremea războiului, copil fiind, se bucura când în satul lui veneau militarii germani. „Au fost aici de câteva ori. S-au cazat în casele oamenilor, când au făcut un exercițiu militar. Mie îmi dădeau bani să le cumpăr găini. Îmi dădeau cât nu făcea găina cu tot neamul ei”, povestea râzând, bătrânul.

Despre ruși nu prea are vorbe de laudă:„Dacă nemții plăteau tot, rușii, când au venit, luau fără să plătească, cu forța. În special băutură voiau”, își amintea dascălul.

Cine este si cum arata fosta sotie a lui Florian Walter! E o fosta vedeta TV! De ce au divortat cei doi

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Reportaj

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI