Lagarde: Un nou tratat european nu este suficient pentru rezolvarea crizei economice

Lagarde: Un nou tratat european nu este suficient pentru rezolvarea crizei economice

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a salutat, ieri, acordul franco-german privind un nou tratat european, dar a apreciat totuşi că acesta "nu va fi suficient" în faţa unei situaţii economice extrem de grave, relatează France Presse.

"Faptul că liderii europeni şi în special preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au decis că lucrurile trebuie cu adevărat să se mişte este foarte binevenit", a afirmat Christine Lagarde, într-un discurs susţinut la Institutul European de la Washington.

"Şi acest început al unui compromis pe care îl vedem formându-se progresiv este crucial", a adăugat ea. Însă "nu este suficient în sine şi este nevoie de mult mai mult pentru ca situaţia în ansamblu să fie reglată şi pentru ca încrederea să revină, nu doar a pieţelor, dar şi a investitorilor, a consumatorilor şi a celor care trebuie să-şi pună la punct strategia pentru următorii doi, trei sau patru ani, care vor să ştie unde să deschidă noi uzine, unde să investească", a mai spus oficialul FMI. Nou tratat european Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au ajuns, ieri, la Paris la un acord asupra unui nou tratat european, care ar urma să permită sancţiuni automate pentru statele care îşi scapă de sub control deficitul bugetar. Christine Lagarde şi-a reiterat îngrijorarea în ceea ce priveşte economia mondială, în faţa crizei datoriei publice din zona euro.

"În materie de perspective economice mondiale, este clar că asistăm la o situaţie care poate fi calificată ca extrem de serioasă, extrem de îngrijorătoare şi, pentru a utiliza anumite cuvinte ale (fostului preşedinte al Băncii Centrale Europene) Jean-Claude Trichet, extrem de gravă", a subliniat ea.

Ne puteți urmări și pe Google News