Labilitatea lui Zicu îi face Stelei viaţa mai uşoară

Labilitatea lui Zicu îi face Stelei viaţa mai uşoară

Fostul dinamovist, ratangiul de serviciu al fotbalului românesc, a irosit joi o ocazie de gol uriaşă la Cluj. Este încă un episod care evidenţiază fragilitatea psihică a celui comparat cu Gică Hagi.

Steaua a făcut un pas important spre grupele Ligii Europa, după ce a învins-o joi seară, la Cluj, pe ŢSKA Sofia cu scorul de 2-0, în prima manşă din play-off-ul competiţiei. Golurile au fost marcate de George Galamaz (16) şi Leandro Tatu (77). Liniştea "roş-albaştrilor" era să fie spulberată de românul Ianis Zicu, cel care putea să facă din returul de joia viitoare, de la Sofia, un meci mult mai încins. Machidonul a demonstrat o dată în plus că este un fotbalist talentat, dar labil psihic, care cedează mereu în momentele decisive ale partidelor cu adevărat importante. Ratarea lui Zicu de la Cluj a fost cu adevărat incredibilă: a tras uşor, de la câţiva metri de poarta goală, dar bulgarul (ce ironie!) Valentin Iliev a scos senzaţional, printr-o alunecare de manual. Fundaşul stelist, fost jucător la ŢSKA, şi-a făcut cruce după această fază!

Ianis Zicu era considerat, înaintea jocului, cel mai mare pericol pentru stelişti, fiindcă marcase în toate cele trei partide oficiale susţinute de sofioţi în acest început de sezon. Jucătorul constănţean nu s-a detaşat de imaginea fotbalistului bun numai contra echipelor mici.

A ratat un penalty cât un titlu

Ne puteți urmări și pe Google News

Ianis Zicu le-a ieşit de la inimă suporerilor de la Dinamo după o ratare istorică într-un meci cu Farul (scor 0-1). Atunci, mingicarul a driblat totul, inclusiv portarul, dar a tras pe lângă poarta goală. De atunci, n-a mai avut viaţă cu galeria "câinilor" şi, cu toate că a mai jucat la Dinamo, nu şi-a confirmat niciodată talentul. În 2009, la celebra "minune de la Liberec" (n.r. - victoria "câinilor" cu Slovan după loviturile de departajare), singurul dinamovist care a ratat penalty-ul a fost tot Ianis. Zicu nu s-a impus nici la Inter Milano, nici la AC Parma, de vină fiind, probabil, tot psihicul său slab.

Revenit în Liga I, cel pe care Hagi l-a recomandat drept urmaşul său a făcut senzaţie la Rapid şi la Poli Timişoara. Însă, Zicu şi-a dat cu stângu’ în dreptu’ şi în Banat. În sezonul precedent, în care a marcat de 18 ori pentru "alb-violeţi" (n.r. - a fost golgheterul campionatului), Zicu a irosit un penalty în ultimul minut al întâlnirii cu FCM Târgu Mureş (scor 0-0). Dacă ar fi transformat acea lovitură de pedeapsă, Timişoara s-ar fi bucurat, foarte probabil, chiar dacă numai pentru câteva zile, până la "derby-ul" pierdut în faţa Comisiei de Licenţiere, de un titlu de campioană.

A dat "chix" şi la naţională

Zicu le-a luat mereu ochii antrenorilor naţionalei cu golurile din campionat. Fotbalistul în vârstă de 27 de ani a bifat 13 selecţii. Când i s-a acordat şansa să arate ce poate şi în tricoul tricolorilor, Zicu s-a făcut de râs. Răzvan Lucescu l-a titularizat contra Franţei, la Paris (scor 0-2), dar a fost cel mai slab de pe teren şi a fost schimbat la pauză de Ciprian Deac. La începutul anului, România a pierdut primul meci de la turneul din Cipru, contra Ucrainei, după loviturile de departajare. De pe lista ratangiilor n-a lipsit Zicu.

DECLARAŢII "A fost un meci dificil. Important este că nu am luat gol. În retur trebuie să fim de două ori mai concentraţi, nu avem voie să ne relaxăm. ŢSKA nu este o echipă pe care s-o subestimezi." VALENTIN ILIEV, fundaş la Seaua "Vreau să-i prelungesc contractul lui Iliev pentru un an. L-aş ţine toată viaţa la Steaua, pentru că s-a gândit la Dumnezeu şi şi-a făcut cruce după ce a scos acea minge a lui Zicu." GIGI BECALI, patron la Steaua

CRITICI

I-a iritat pe bulgari: "Ratarea lui Zicu, de neiertat"

Ianis Zicu i-a scos din minţi pe jurnaliştii bulgari. Jucătorul care a "impresionat" la Cluj doar prin dimensiunile rubiconde şi prin ocazia sezonului a fost pus la zid de presa de la Sud de Dunăre.

"Steaua a luat un avans major. Ratarea lui Zicu, de neiertat", au titrat cei de la "Topsport", care au continuat în aceeaşi notă: "Steaua a făcut un pas mare spre faza grupelor, ŢSKA a arătat două feţe. Joc slab în prima repriză, echipă depăşită. După pauză, ŢSKA s-a trezit, dar a avut rare oportunităţi. Zicu putea înscrie un gol important, dar a ratat. Echipa bulgară trebuie să uite repede acest joc, care a fost un coşmar".

"ŢSKA, ciomăgită de Steaua la Cluj, Zicu a îngropat speranţele oaspeţilor în minutul 89. În ciuda jocului slab şi a faptului că a fost depăşită de Steaua, ŢSKA putea pleca de la Cluj cu un rezultat bun, dacă Zicu nu irosea o mare ocazie", au notat, la fel de supăraţi, cei de la "Sportal.bg".

"ŢSKA nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, Steaua a câştigat cu 2-0, aşa cum anticipa Becali. Steaua a fost mai activă, portarul M’Bolhi a fost erou. Steaua e aproape de grupe, a obţinut o victorie care îi permite să meargă cu încredere la Sofia pentru meciul retur", au completat cei de la "Novsport". Zicu a fost criticat şi de colegi. Fundaşul Denis Halilovici a spus franc: "Nu pot fi mulţumit cu o înfrângere la două goluri, dar mai avem şanse. Dacă Zicu reuşea să marcheze în finalul partidei, ar fi fost mai bine".

  • Gigi Becali nu-și mai încape în piele de bucurie: „Steaua e ucigătoare”