În urmă cu o săptămână, România pierduse în Muntenegru la o diferenţă de patru goluri, scor 27-31, în prima manşă a barajului de calificare la Mondialele din Croaţia. Ieri, după ce aproximativ 2.000 de spectatori au cântat „Noi suntem români“, pe parchetul din „Sala Sporturilor“ a intrat o formaţie determinată să pună capăt unei lungi absenţe de pe prima scenă a handbalului mondial.

Tricolorii au început meciul-retur cu transformarea unei lovituri de la 7 metri de către Valentin Ghionea, care la finalul partidei a fost cel mai bun marcator al României, cu 11 reuşite. Muntenegrenii au preluat conducerea de trei ori în prima repriză. Apoi, elevii lui Aihan Omer au fost mereu în avantaj, dar n-au reuşit să treacă de bariera diferenţei de două goluri. La pauză, scorul a fost de 13-11 în favoarea echipei lui Omer.

Suişuri şi coborâşuri


În minutul 43, românii au ajuns la avantajul mult visat de cinci goluri (20-15), iar în minutul 47 s-a înregistrat cel mai mare avans al tricolorilor – 6 goluri, scor 24-18, Sandu Iacob înscriind de trei ori la rând. Muntenegrenii au recuperat din handicap, dar Mihai Timofte şi Ghionea n-au lăsat victoria să le scape printre degete, ducând scorul la 27-23, în timp ce Rudi Stănescu a închis poarta românilor, parând şuturile chiar şi cu capul.

În ultimul minut al meciului s-a mai înscris de trei ori, România – două goluri, iar Muntenegru – unul, partida încheindu-se cu scorul de 29-24, sinonim cu calificarea tricolorilor la Mondialele din Croaţia (17 ianuarie – 1 februarie 2009). „Sunt fericit. Nu vom face România de râs“, a mai avut puterea să spună Aihan Omer, antrenorul care a cucerit de două ori consecutiv Cupa Challenge cu UCM Reşiţa (2007 şi 2008).

ALTE ECHIPE
 
Se cunosc deja 13 participante

La Mondialele din Croaţia vor participa 24 de echipe din întreaga lume. Până acum, pe lângă România mai sunt calificate Germania, Croaţia, Danemarca, Franţa şi Suedia (din zona Europei), Egipt, Tunisia, Algeria (Africa), Australia (Oceania), Coreea de Sud, Kuweit şi Arabia Saudită (Asia). Alte opt selecţionate europene vor ajunge la turneul final după meciurile din manşa a doua a barajului, care s-au disputat după închiderea acestei ediţii. Trei echipe se vor califica după Campionatul Panamerican programat între 24 şi 28 iunie.

ULTIMA APARIŢIE

Locul 10 la Mondialele din Islanda

Precedentul turneu final al Mondialelor la care a participat România a fost cel din 1995, găzduit de Islanda. Calificată în optimile de finală dintr-o grupă în care a înregistrat trei victorii, dintre care una în faţa Franţei, viitoarea campioană, şi două înfrângeri, naţionala tricoloră a ocupat în cele din urmă locul zece. La Europene, handbaliştii români au fost prezenţi ultima oară în 1996, în Spania, unde s-au clasat pe poziţia a noua.