La ce se uita americanii pe TV?

La ce se uita americanii pe TV?

Publicul de peste Ocean este mare amator de seriale si show-uri TV. In SUA, joia este o zi de forta, iar weekendul este al sportului.

Oferta de peste Ocean contine asemanari cu programele de la noi, dar si deosebiri substantiale. Pe langa „Dansand cu stelele”, un concurs de dans cu accente reality asemanator cu „Dansez pentru tine”, si „Survivor: China”, un reality-show de supravietuire, reteta de succes in acest moment in America se invarte in jurul dramediilor (seriale brevetate in Statele Unite care imbina momentele dramatice cu nuantele comice) ca „Neveste disperate” sau „Betty cea urata” si al serialelor politiste, domeniul CBS.

Dintre cele zece programe CBS aflate printre primele 20 ca audienta, sapte sunt seriale politiste: „CSI”, „NCIS”, „CSI: Miami”, „Fara urma”, „Minti criminale”, „CSI: NY” si „Cold Case”.

Serialele medicale, in top

Ne puteți urmări și pe Google News

Seriile dramatice cu profil medical au, la randul lor, succes, cele mai bune exemple fiind „Anatomia lui Grey” si „House”. In schimb, sitcomurile si serialele soap-opera (echivalentul american al telenovelelor) sunt printre „cenusaresele” din prime-time, spre deosebire de Romania, unde cele doua formate au inregistrat un succes considerabil (vezi cazurile „La Bloc” - Pro TV sau „Lacrimi de iubire” - Acasa TV). In top 20 din America si-au facut loc doar doua sitcomuri („Doi barbati si jumatate” (CBS) si „Samantha Who?” (ABC), pe locurile 15 si 17, si nicio soap-opera.

CBS, reteaua serialelor politiste, asa cum este recunoscuta printre americani, si ABC, beneficiarul imensului succes al formatului „Dansand cu stelele”, sunt campioanele de toamna in Statele Unite, in segmentul orar din prime-time.

Reteta lor este cea mai apreciata pe piata, ca dovada si succesul din topul de toamna al audientelor pe emisiuni, unde ABC are 7 din primele 20 de programe si 4 din primele 5, in timp ce CBS difuzeaza 10 din primele 20 de formate. NBC si FOX se bat pentru a treia pozitie, impartindu-si serile de weekend, pe care le domina cu transmisiunile sportive.

Romanii au preluat numele grele

„Dansand cu stelele”, un format american al ABC adaptat cu foarte mare succes in Romania de Pro TV, prin „Dansez pentru tine”, este campioana de toamna printre emisiunile de pe marile retele TV americane. Show-ul, care se afla la al cincilea sezon, opune un personaj celebru din viata publica americana unui dansator profesionist, pentru a alcatui cuplurile din concurs.

„Dansand cu stelele”, difuzat de ABC, a inregistrat o medie de audienta de 15.779.000 de telespectatori pe emisiune in aceasta toamna, adjudecandu-si titlul de cea mai urmarita emisiune.

Serialul „CSI: Crime Scene Investigation” este principala locomotiva de audienta a CBS, ocupand pozitia a doua in clasamentul general al show-urilor din acest sezon, cu o medie de 14.421.000 de telespectatori pe emisiune. „CSI: Crime Scene Investigation” a fost preluat la noi de TVR, in timp ce Pro Cinema aduce „CSI: Miami”.

Top 5 al show-urilor americane este insa domeniul ABC, care mai are „Anatomia lui Grey” si „Neveste disperate” in aceasta ierarhie, pe locurile 4, respectiv 5.

LUNI

„Dansez pentru tine” la americani

ABC: „Dansand cu stelele” (show de divertisment), „Samantha Who?” (sitcom), „Burlacul” (reality-show matrimonial)

CBS: „Cum am cunoscut-o pe mama ta”, „Big-Bang Theory”, „Doi barbati si jumatate”, „Rules of engagement” (sitcomuri), „CSI: Miami” (serial politist)

FOX: „Prison Break” (serial de actiune), „K-Ville” (serial dramatic)

NBC: „Chuck” (serial de actiune/comedie), „Heroes” (serial SF), „Journeyman” (serial SF)

Principalul duel de luni de pe micile ecrane ale americanilor opune retelele ABC si FOX. Prima propune „Dansand cu stelele”, un show foarte asemanator ca format cu emisiunea „Dansez pentru tine”, una dintre locomotivele de audienta ale Pro TV.

Fox vine cu „Prison Break”, un serial de actiune multipremiat, adus in Romania tot de Pro TV. Slotul 22.00-23.00 este adjudecat de obicei de CBS, cu popularul serial politist „CSI: Miami”, al carui principal rival este „Burlacul” celor de la ABC.

MARTI

Duelul serialelor politiste

ABC: „Cavemen” (sitcom), „Spalatorii de masini” (sitcom), „Dansand cu stelele (anuntarea rezultatelor)”, „Boston Legal” (serial politist)

CBS: „NCIS” (serial politist), „Unitatea” (serial de actiune), „Cane” (soap-opera)

FOX: „Bones” (serial politist), „House” (serial dramatic cu profil medical)

NBC: „The Singing Bee” (concurs cu premii), „Cel mai mare ratat” (reality-show), „Lege si ordine: SVU” (serial politist).

Serialul politist „NCIS”, care a implinit patru ani in aceasta toamna, este liderul de toamna pe slotul orar 20.00-21.00, dominat de obicei de CBS. „Cel mai mare ratat”, difuzat de NBC, preia stafeta pentru restul serii, insa se afla in mod normal la mare lupta cu serialele „Boston Legal”, de pe ABC, si „Cane” (CBS).

De notat ca principalele arme ale retelelor americane in seara de marti sunt serialele politiste, NBC avand programat „Lege si ordine: SVU” pe slotul 22.00-23.00, inainte de „inghetul” provocat de greva scenaristilor.

MIERCURI

„CSI” la putere

ABC: „Pushing Daisies” (serial fantastic), „Private Practice” (serial dramatic cu profil medical), „Dirty Sexy Money” (soap-opera)

CBS: „Kid Nation” (reality-show), „Minti criminale” (serial politist), „CSI: NY” (serial politist)

FOX: „Ai legatura!” (sitcom), „Pana la moarte” (sitcom), „Cosmaruri in bucatarie” (reality-show gastronomic)

NBC: „Deal or no Deal” (concurs cu premii), „Femeia bionica” (serial de actiune/SF), „Life” (serial dramatic)

Popularul concurs TV „Deal or no Deal” este atu-ul NBC in fiecare miercuri, in prime-time, mai ales ca formatul a obtinut cateva victorii usoare impotriva rivalelor dupa ce serialele acestora au fost afectate de greva scenaristilor. Pana la declansarea acesteia, formate ca „Private Practice” (ABC) si „Pana la moarte” (FOX) tineau piept show-ului NBC. Ultimul slot orar din prime-time este „domeniul” CBS, cu ajutorul detectivilor din „CSI: NY”.

JOI

Seara numelor grele

ABC: „Betty cea urata” (dramedie), „Anatomia lui Grey” (serial dramatic cu profil medical), „Big Shots” (serial dramatic)

CBS: „Survivor: China” (reality-show), „CSI: Crime Scene Investigation” (serial politist), „Fara urma” (serial politist)

FOX: „Esti mai destept decat un elev de clasa a V-a?” (concurs de cultura generala), „Nu uita versurile” (concurs muzical)

NBC: „Ma cheama Earl”, „30 Rock”, „The Office”, „Scrubs” (sitcom-uri), „ER” (serial dramatic cu profil medical)

Joia este inca una din serile CBS. Reteaua domina in slotul 20.00-21.00 cu „Survivor: China”, poate cel mai de succes reality-show la ora actuala, fiind urmat de obicei de ABC, cu serialul „Betty cea urata”, o adaptare dupa o celebra telenovela mexicana.

Cea mai interesanta batalie se da insa intre orele 21.00-22.00, cand doua dintre cele mai premiate seriale americane, „Anatomia lui Grey”, de pe ABC, si „CSI: Crime Scene Investigation”, merg cap la cap.

VINERI

Serii supranaturale pe CBS

ABC: „20/20” (emisiune sociala), „Women’s Murder Club” (serial politist), „Barbati in copaci” (dramedie)

CBS: „Ghost Whisperer” (serial supranatural), „Moonlight” (serial supranatural/horror), „Numb3rs” (serial politist)

FOX: „Urmatoarea mare formatie americana” (reality-show/concurs muzical)

NBC: „Deal or no Deal” (concurs cu premii), „Luminile de vineri noaptea” (serial dramatic cu profil sportiv), „Las Vegas” (dramedie)

CBS „a luat caimacul” in aceasta toamna si in serile de vineri, cu ajutorul serialului supranatural „Ghost Whisperer”. Rivalii acestuia sunt in mod normal „20/20” (ABC) si „Urmatoarea mare formatie americana”, introdus de FOX in acest sezon.

Principalul atu al NBC este clasicul format „Deal or no Deal”, un concurs cu premii prezentat de actorul Howie Mandel. Serialele „Moonlight” si „Numb3rs” asigura in mod normal sefia aceleiasi CBS pe restul segmentului prime-time de vineri.

SAMBATA

Regal de fotbal american

ABC: Transmisiune sportiva: fotbal american („Saturday Night Football”)

CBS: Reluari ale serialelor politiste, „48 Hours: Mystery” (documentar de investigatii)

FOX: „COPS” (reality-show/documentar politist), „America’s Most Wanted: America Fights Back” (reality-show politist)

NBC: „Dateline NBC” (buletin informativ/emisiune sociala), reluari „Lege si ordine”

Sambata este de obicei o zi destul de putin propice recordurilor de audienta. In mod normal, transmisiunile ABC din NFL domina audientele de seara, dar asta si pentru ca celelalte posturi merg pe o reteta de emisiuni-magazin si reluari.

FOX a desemnat sambata drept seara reality-show-urilor politiste, insa „COPS” si „America’s Most Wanted” nu mai au acelasi succes de acum cativa ani. CBS da reluari ale serialelor politiste, ca si NBC, care „recicleaza” in aceasta seara episoade din „Lege si ordine”, dar si din alte formate.

DUMINICA

„Neveste disperate” intr-o seara sportiva

ABC: „Cele mai amuzante videoclipuri de amatori din America” (reality-show de divertisment), „Reconstructie la extrem: Editia casa” (reality-show utilitar), „Neveste disperate” (dramedie), „Brothers&Sisters” (dramedie)

CBS: „60 Minutes” (emisiune de investigatii jurnalistice), „Cursa fantastica” (concurs TV tip reality-show), „Cold Case” (serial politist), „Shark” (serial politist)

FOX: „The OT” (talk-show sportiv despre fotbal american), „The Simpsons”, „King of the hill”, „Family Guy”, „American Dad” (sitcomuri de desene animate)

NBC: „Noapte de fotbal in America”, transmisiune sportiva: fotbal american („Sunday Night Football”).

Duminica este impartita de americani intre meciurile de fotbal american difuzate de FOX si NBC, precum si emisiunile de dezbateri foarte populare de pe cele doua posturi. Ultima duminica a sezonului a fost insa dominata de „Survivor: China”, programat de CBS pe parcursul a trei ore.