La Bucureşti vor veni fotbalişti de 321 de milioane de euro

La Bucureşti vor veni fotbalişti de 321 de milioane de euro

Athletic Bilbao şi Atletico Madrid, echipe doldora de vedete, se vor duela în Capitală, pe 9 mai, pentru Liga Europa, al doilea trofeu continental ca importanţă.

Finala Ligii Europa, programată pe 9 mai, pe stadionul "Naţional Arena" din Bucureşti, va fi o "afacere" între "fraţii" iberici de la Atletico Madrid şi Athletic Bilbao. "Plăpumarii" s-au calificat în ultimul act după ce, joi seară, i-au învins şi în deplasare pe "liliecii" din Valencia, cu scorul de 1-0. În tur, madrilenii câştigaseră cu 4-2. Bascii s-au calificat dramatic în dauna celor de la Sporting Lisabona, scor 3-1. În primamanşă fusese 1-2. Bascii îl vor huidui pe fiul Regelui Spaniei "Va fi o finală Atletico - Athletic", a pronosticat corect, încă înainte de semifinale, Cosmin Contra, într-un interviu pentru EVZ. Atletico Madrid a avut un parcurs relativ uşor, trecând lejer, rând pe rând, de Guimaraes, Udinese, Celtic, Rennes, Lazio, Beşiktaş, Hannover’ 96 şi CF Valencia. Marea surpriză a cupelor europene ediţia 2011-2012 a fost însă Athletic Bilbao. Bascii au defilat pe lângă FC Salzburg, Slovan Bratislava, PSG, Lokomotiv Moscova, Manchester United, Schalke 04 şi Sporting Lisabona. La Bucureşti vor veni jucători de 321.200.000 de euro. Conform transfermarkt.de, lotul lui Atletico are o cotă comună de 179.500.000 de euro, iar cel a lui Athletic e o idee mai "ieftin": 141.700.000 de euro. Se spune despre basci că reprezintă cel mai mândru popor din Europa. Originile limbii euskera se pierd în negura vremurilor. Nu se aseamănă cu nicio altă limbă europeană. Bascii se laudă, iar istoria le e martoră, că nu au fost cuceriţi niciodată. Au obiceiuri şi tradiţii diferite de vecinii lor, fie ei spanioli ori francezi.

"Conservatorismul" basc vizează absolut toate domeniile de activitate, inclusiv sportul. Înfiinţată, culmea, de englezi, echipa Athletic Bilbao, exceptând anii de început, nu a fost compusă decât din jucători de origine bască. În fotbalul mare, Athletic e un caz unic. În ciuda acestui fapt, Bilbao nu a retrogradat din Primera Division, situaţie în care se mai află doar FC Barcelona şi Real Madrid. Rivalitatea cu Spania, în general, şi cu Madridul, în special, va ridica tensiunea la finala Ligii Europa. Fanii basci sunt pregătiţi să-l huiduie copios pe Principele don Felipe, fiul Regelui Juan Carlos al Spaniei, care şi-a anunţat prezenţa în tribune. "Vor face vânzare la baruri şi la terase" "Echipa Athletic Bilbao e mândria bascilor. Prin toate locurile publice descoperi cel puţin o fotografie cu echipa lui Athletic din anii ’70. La basci nu e vorba despre conservatorism, ci mai degrabă de convingerea lor că sunt altfel decât ceilalţi", susţine istoricul Adrian Cioroianu. "Suporterii basci or umple localurile şi terasele din Bucureşti. Nu le place să stea prea mult în acelaşi loc, aşa că, după o jumătate de oră de stat într-un loc, ei migrează! Vor face vânzare la baruri şi la terase. Problema e să nu se îmbete", a încheiat Cioroianu. "Ce s-a întâmplat pe "San Mames" a fost incredibil. Este prima oară când am plâns în timp ce jucam fotbal! Fanii noştri sunt unici şi ne-au demonstrat acest lucru." FERNANDO LLORENTE, atacant la Athletic Bilbao "Plăpumarii" şi bascii Cele două echipe care vor veni la Bucureşti pentru al doilea trofeu european au o strânsă legătură de "rudenie". Athletic Bilbao este un club înfiinţat în 1898 de către studenţii basci care au mers la studii în Anglia. Atletico Madrid a luat naştere pe 26 aprilie 1903, din iniţiativa a trei studenţi basci care învăţau în capitala Spaniei şi care voiau să aibă aproape o "porţie" din echipa favorită. Atletico se numea Athletic Madrid, purta aceleaşi culori cu clubul-mamă: alb şi albastru. În 1911, bascii au optat pentru varianta albroşu. Madrilenii au preluat imediat noua cromatică, dar şi-au păstrat şi albastrul din primul echipament. Athletic Madrid a încetat să mai fie "satelitul" celor de la Athletic Bilbao în 1921, iar ulterior şi-au schimbat şi numele în Atletico. Madrilenii şi-au căpătat, încă din primii ani de existenţă, porecla "Plăpumarii", fiindcă echipamentul în culorile alb şi roşu semăna izbitor cu cel folosit pe atunci cu preponderenţă pentru confecţionarea plăpumilor. În timp, "copilul" şi-a depăşit "părintele", în special la performanţele europene. Madrilenii au luat de două ori Liga Europa, ultima oară chiar în 2010, Supercupa Europei şi au mai disputat alte trei finale intercontinentale. Bascii sunt abia la a doua finală, după cea din 1977, din Cupa UEFA, pierdută cu Juventus Torino. 35 de ani au trecut de la singura finală europeană jucată de Bilbao, în 1977, cu Juventus

Ne puteți urmări și pe Google News