Kusturica a inmormantat "cel mai prost film al lumii"

Superproductia „Greu de ucis 4” a fost „inmormantata”  in deschiderea „Festivalului de Film si Muzica Küstendorf”, primul festival international de gen al anului 2008, initiat de regizorul si muzicianul sarb Emir Kusturica. VIDEO

Evenimentul, care se deruleaza in perioada 14-21 ianuarie, are loc in satul Drvengrad, Mokra Gora, construit de Emir Kusturica insusi in urma cu trei ani.

Lumea stransa in varful muntelui, in frunte cu Emir Kusturica si prim-ministrul Serbiei, Vojislav Kostunica, au dus la „groapa” filmul care il are ca protagonist pe Bruce Willis.

„Inmormantarea” a avut loc dupa toate legile ritului, cu un preot care a insotit sicriul in care au fost depuse cele patru role ale filmului. Cu surle, trambite, lautari, popi si bocitoare, astazi a fost depus la locul de veci, in „cimitirul filmelor proaste”, „cel mai prost film al tuturor timpurilor”, dupa cum a mentionat Kusturica. Funeraliile au fost „acompaniate” de un cor de bocitoare si de formatia cu care canta, de regula, regizorul, „The No Smoking Orchestra”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Funeralii” cu Nickita Mihalkov

Din „alaiul mortuar” a facut parte si legenda cinematografiei rusesti, regizorul Nickita Mihalkov, ale carui filme vor fi proiectate intr-o sectiune speciala, „Retrospective of Greatness”, in decursul festivalului.

Festivalul cu oua de aur

Festivalul  de Film si Muzica „Küstendorf” se afla la prima editie si este dedicat tinerilor regizori independenti. Satul Drvengrad a fost construit in anul 2005, dupa planurile lui Emir Kusturica, realizate initial pentru scenografia filmului „Viata e un miracol”. Satul, care cuprinde mai multe case, o biserica, o cofetarie, un restaurant, casa in care regizorul traieste din 2006 (dotata cu piscina, biblioteca si un cinematograf subteran) si un magazin, este situat la 200 de kilometri de Belgrad, in muntii Zlabitor din vestul Serbiei.

In acest decor i-a invitat Kusturica pe participantii la prima editie a festivalului sau. Juriul va fi prezidat de controversatul scriitor austriac Peter Handke, iar trofeele puse in joc sunt: Oul de Aur, Oul de Argint si Oul de Bronz. Kusturica a subliniat ca „este un festival fara nicio reclama, care se dedica exclusiv autorilor de film”.

In competitie vor rula 33 de filme ale unor tineri cineasti din tari precum Cuba, Statele Unite, Italia, Serbia, Anglia, Franta, Cehia sau Grecia. In afara competitiei, la sectiunea „Tendinte Contemporane” vor rula si doua filme romanesti: „California Dreamin’ (Nesfarsit)”, al lui Cristian Nemescu, si „432”, al lui Cristian Mungiu. La sectiunile de muzica ale festivalului nu va evolua nicio formatie din Romania.