Evenimentul Zilei > Actualitate > Krakatoa, 127 de ani de la cataclism
Krakatoa, 127 de ani de la cataclism

Krakatoa, 127 de ani de la cataclism

Viasat History prezintă astăzi, de la ora 20.00, documentarul britanic "Krakatoa, ultimele zile", nominalizat la Premiile Emmy şi BAFTA.

Erupţia din 1883 a vulcanului Krakatoa (situat în Indonezia) a fost una dintre cele mai mari catastrofe înregistrate în istorie.

Pe toată perioada de documentare a subiectului, echipa realizatoare a filmului a găsit probe geologice, fotografii, articole de ziar şi a analizat cercetări ştiinţifice, toate pentru a crea un tablou devastator de autentic al evenimentelor care au precedat catastrofa, al erupţiei şi al urmărilor acesteia.

Povestea este reconstituită prin intermediul unor personaje- cheie: telegrafistul din Java, care se străduia să comunice cu restul lumii, guvernatorul Sumatrei şi soţia lui (care şi-au pierdut copilul) şi căpitanul olandez, care a fost cel mai aproape de dezastru.

Documentarul "Krakatoa, ultimele zile" (Marea Britanie, 2006), realizat de BBC şi regizat de Sam Miller, a primit o nominalizare la Premiile Emmy şi una la BAFTA. Din distribuţie fac parte actorii Rupert Penry-Jones (cunos cut din filmele "Black Beauty", "Charlotte Gray" şi "Match Point"), Olivia Williams ("The Ghost Writer", "An Education" şi "X-Men: The Last Stand") şi Ramon Tikaram.

Cel mai puternic zgomot

Acum 127 de ani, în zorii zilei de 27 august 1883, Krakatoa a început să erupă, iar la ora 10.00, vulcanul a explodat cu o forţă distrugătoare, jetul de cenuşă ajungând la 27 de kilometri în atmosferă. Au mai urmat şi alte trei explozii, cenuşa ajungând la o altitudine de 37 de kilometri. Zgomotul a fost auzit la 4.600 de kilometri distanţă, acesta fiind înregistrat ca sunetul cel mai puternic auzit pe pământ.

În urma erupţiei, o cantitate masivă de apă din ocean s-a dislocat, creând valuri tsunami enorme, ce au izbit ţărmurile din Sumatra şi Java. Conform documentelor, peste 36.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.