„Voturile cu care Laura Codruța Kovesi a câștigat în cele 2 comisii din Parlamentul European s-au datorat unei operațiuni românești, dezvăluie doi dintre jurnaliștii de casă ai fostei șefe a DNA. Este vorba de Dan Tăpălagă de la G4 Media și Mircea Marian de la Newsweek.

Astfel, PNL a adus în Comisia LIBE încă patru europarlamentari față de unul care era membru de drept, iar în Comisia CONT a venit la vot Cristian Preda, actualmente la PLUS. Fără cele patru voturi din LIBE și cel din CONT al lui Preda, Kovesi nu ar fi câștigat competiția în cele 2 Comisii. În LIBE, Kovesi a avut 4 voturi avans, iar în CONT doar unul. Adică cele românești apărute la vot.

Patru voturi, venite de la PNL, au făcut miercuri diferența dintre Laura Codruța Kovesi și francezul Francois Bohnert în comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European, unde fosta șefă a DNA a obținut 26 de voturi, iar Bohnert a primit 22. Deși liberalii au un singur membru titular în comisia LIBE, pe Traian Ungureanu, au reușit să trimită la vot încă patru europarlamentari, care au înlocuit membri titulari absenți din alte țări. Astfel, alături de Ungureanu, au votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi liberalii Siegfried Mureșan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu și Cristian Bușoi, a scris G4 Media.

Mai mult scrie Newsweek: Surse de la Bruxelles susțin că liberalii l-au convins pe europarlamentarul maghiar din Fidesz (formațiunea lui Viktor Orban, care face parte din PPE) să nu vină la ședința la care se decidea soarta lui Kovesi. 

Un alt europarlamentar român al cărui vot a făcut diferența în favoarea Laurei Codruța Kovesi a fost Cristian Preda, care l-a înlocuit pe un coleg din altă țară marți, la scrutinul din comisia CONT. ”Am votat ultimul, întrucât – deşi nu sunt membru al CONT – l-am înlocuit pe un coleg neamţ din PPE, pe care-l cheamă Zeller şi e, de aceea, la capătul listei. Ţinând seama de rezultatul final – 12 voturi pentru LCK, 11 pentru candidatul francez şi unul pentru cel din Germania – aş putea zice că am avut votul decisiv :)!”, a spus ulterior Cristian Preda, în prezent membru PLUS, mai scrie sursa citată.

Dacă această substituire de voturi ar fi avut loc în Parlamentul României probabil că ar fi dus la o anchetă a DNA.”, arată jurnaliștii de la Flux24.