Kosovo negociază cu UE eliminarea vizelor de călătorie în spaţiul Schengen

Kosovo negociază cu UE eliminarea vizelor de călătorie în spaţiul Schengen

Uniunea Europeană a început, ieri, discuţiile cu autorităţile de la Priştina, în vederea eliminării vizelor pentru kosovarii care călătoresc în ţările din spaţiul Schengen, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, relatează Agerpres.

"Ştiu cât de importantă este eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Kosovo şi sunt fericită că am putut să iniţiez acest proces", a spus comisarul european. La rândul său, primul ministru kosovar, Hashim Thaci, a salutat deschiderea unui "nou capitol" în istoria Kosovo. Uniunea Europeană a eliminat vizele pentru călătoriile în spaţiul Schengen ale cetăţenilor tuturor statelor din Balcani. Kosovo, care şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Serbia în anul 2008, nu beneficiază încă de această facilitate.

UE va transmite, în curând, către Priştina o foaie de parcurs, care să clarifice condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a obţine suprimarea vizelor. Bruxelles-ul a anunţat deja că se aşteaptă la progrese, în special în problema integrării refugiaţilor sârbi, care au părăsit Kosovo după conflictul din anii 1998-1999, dar şi în gestionarea controlului frontierelor.

"Acordarea privilegiului de a călători fără vize va depinde în întregime de guvernul din Kosovo şi de continuarea eforturilor sale în aplicarea reformelor şi de progresele concrete înregistrate pe teren", a subliniat Malmstrom.

Ne puteți urmări și pe Google News

Independenţa Kosovo, care are o populaţie majoritar albaneză, a fost recunoscută de SUA şi de majoritatea statelor din UE, dar este respinsă categoric de Serbia,  susţinută, în principal, de Rusia.