"Ştiu cât de importantă este eliminarea vizelor pentru cetăţenii din Kosovo şi sunt fericită că am putut să iniţiez acest proces", a spus comisarul european. La rândul său, primul ministru kosovar, Hashim Thaci, a salutat deschiderea unui "nou capitol" în istoria Kosovo.

Uniunea Europeană a eliminat vizele pentru călătoriile în spaţiul Schengen ale cetăţenilor tuturor statelor din Balcani. Kosovo, care şi-a proclamat în mod unilateral independenţa faţă de Serbia în anul 2008, nu beneficiază încă de această facilitate.

UE va transmite, în curând, către Priştina o foaie de parcurs, care să clarifice condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a obţine suprimarea vizelor. Bruxelles-ul a anunţat deja că se aşteaptă la progrese, în special în problema integrării refugiaţilor sârbi, care au părăsit Kosovo după conflictul din anii 1998-1999, dar şi în gestionarea controlului frontierelor.

"Acordarea privilegiului de a călători fără vize va depinde în întregime de guvernul din Kosovo şi de continuarea eforturilor sale în aplicarea reformelor şi de progresele concrete înregistrate pe teren", a subliniat Malmstrom.

Independenţa Kosovo, care are o populaţie majoritar albaneză, a fost recunoscută de SUA şi de majoritatea statelor din UE, dar este respinsă categoric de Serbia,  susţinută, în principal, de Rusia.