Kosovarii s-au trezit din euforia independenţei cu buzunarele goale

Kosovarii s-au trezit din euforia independenţei cu buzunarele goale

Euforia obţinerii independenţei a fost înlocuită în ultima perioadă de protestele populaţiei din Kosovo, nemulţumită de condiţiile economice precare.

Economia fostei provincii sârbe este ţinută pe linia de plutire numai de ajutoarele venite din ţări membre UE, iar mai multe greve au blocat recent activitatea unor domenii importante, precum sistemul sanitar, educaţional sau poliţia, relevă France Presse.

Săptămâna aceasta, circa 7.000 de membri ai personalului sanitar au organizat o grevă de două zile, cerând salarii mai mari. Unul dintre grevişti, Skender Begolli, de profesie radiolog, spune că, după 26 de ani de experienţă, salariul său abia va depăşi 250 de euro, chiar şi cu o creştere de 50%. Despre superiorul său, un doctor cu 30 de ani de experienţă, Begolli spune că nu câştigă mai mult de 220 de euro.

În cele din urmă, greva s-a încheiat după ce guvernul de la Priştina a aprobat o creştere salarială de 44 de euro. Aceeaşi sumă le-a fost promisă şi celor 6.500 de poliţişti kosovari care ameninţau cu proteste de stradă, precum şi profesorilor, care au acceptat să-şi suspende protestele înaintea începerii anului şcolar. „Oamenii îşi întorc atenţia asupra problemelor sociale, considerând că cele privitoare la statutul ţării au fost reglate“, comentează un funcţionar internaţional din Priştina. Guvernul kosovar trebuie să atragă rapid investiţii străine, fără a se baza exclusiv pe ajutoarele externe, explică Safet Gerxhaliu, de la Camera de Comerţ a Kosovo, avertizând că „nu există stabilitate politică fără dezvoltare economică“.

Produsul naţional brut nu depăşeşte de 1.800 de dolari pe cap de locuitor, rata şomajului este din ce în ce mai mare, ajungând la aproximativ 45-50% din totalul populaţiei active, iar circa jumătate dintre cele două milioane de locuitori trăiesc în sărăcie.

Ne puteți urmări și pe Google News