Emisarul va fi responsabil "să ofere bunele sale oficii pentru a pune capăt tuturor formelor de violenţă şi încălcări ale drepturilor omului şi să promoveze o soluţie paşnică la criza siriană", adaugă textul.

Annan va avea consultări  în Siria şi în afara Siriei, cu toate părţile implicate, astfel încât să pună capăt violenţei şi crizei umanitare din ţară. El urmează de asemenea, "să faciliteze o soluţionare paşnică şi completă a crizei, condusă de sirieni înşişi, care să răspundă aspiraţiilor democratice ale populaţiei, printr-un dialog politic larg, între guvernul sirian şi opoziţia siriană în ansamblu".
70 de state la o conferinţă în Tunisia
O conferinţă importantă are loc în Tunisia, azi, comunitatea internaţională încercând să găsească o soluţie pentru situaţia din Siria, relatează BBC.

SUA, UE şi state arabe îşi propun să-i ceară preşedintelui sirian Bashar al-Assad să ofere acces umanitar, în următoarele zile, în părţile cele mai afectate din ţară. Damascul este supus unor presiuni din ce în ce mai mari pentru a acorda acces organizaţiilor internaţionale umanitare la civilii prinşi în asediul oraşului Homs, pentru mai bine de două săptămâni. Activiştii opoziţiei spun că alţi 60 de oameni au murit, ieri, în Siria.

Rusia şi China nu vor participa la conferinţa "Prietenii Siriei", oragnizată de Liga Arabă. Cele două ţări au fost criticate de statele occidentale şi de cele arabe, pentru că au blocat o rezoluţie a Consiliului de Securiatate al ONU, care susţinea un plan de pace redactat de Liga Arabă.

Aproximativ 70 de state, printre care SUA, Marea Britanie, Franţa şi Turcia participă la conferinţă. România va fi reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Bogdan Aurescu. Conferinţa urmează să adopte o declaraţie referitoare la Siria, în care se va cere încetarea imediată a focului şi acordarea asistenţei umanitare, cu ameninţarea aplicării de noi sancţiuni dacă este ignorată această cerinţă.

Declaraţia ar putea, de asemenea, întări statutul grupului principal de opoziţiei, Consiliul Naţional Sirian, numindu-l "reprezentant legitim al sirienilor", dar nu va face mai multe precizări privind un sprijin clar pentru acesta.
Rezoluţie a Adunării Parlamentare ONU

Ghanezul Kofi Annan, 73 de ani, a fost secretar general al ONU timp de zece ani, din 1997 până în 2006. El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2001, împreună cu Naţiunile Unite.

Într-o rezoluţie adoptată masiv săptămâna trecută, Adunarea Generala a ONU a cerut Damascului să pună capăt represiunii feroce împotriva populaţiei sale civile şi a solicitat numirea unui emisar special al ONU. Rusia şi China au votat împotrivă, după ce au opus vetoul lor la două rezoluţii ale Consiliului de Securitate asupra Siriei, aminteşte AFP.