Kazahii vor să dea o gaură în bugetul României

Kazahii vor să dea o gaură în bugetul României

Statul nu va recupera datoria Rompetrol de 571 milioane euro în 2010 Grupul Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz (KMG), vor să eşaloneze datoria către statul român în valoare de 571 de milioane de euro, pe care o are de achitat până pe 30 septembrie.

Conform directorului financiar al grupului petrolier, Dimitri Grigoriev, oficialii companiei negociază cu autorităţile române o amânare a plăţii pe o perioadă de trei-patru ani.

„Nu pot spune că Rompetrol Group şi Rompetrol Rafinare vor fi capabile să plătească datoria. Înţelegem că este foarte important pentru statul român să primească aceşti bani. Cred că vom găsi o soluţie care va satisface interesele ambelor părţi. Cred că una dintre posibilităţi, satisfăcătoare pentru ambele părţi, este restructurarea datoriei şi plata ei în următorii trei-patru ani”, a spus, ieri, reprezentantul Rompetrol.

Motive: criza şi pierderile din ultimii trei ani

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, grupul a avut în ultimii trei ani pierderi de 400 de milioane de dolari, printre cauze numărându-se criza economică, dinamica pieţei petroliere şi evoluţia marjelor de rafinare. De la conversia datoriilor în valoare de 571 de milioane de euro în obligaţiuni, Rompetrol a plătit dobânzi de 260 de milioane de dolari, sumă care include şi dobânda pentru anul în curs, potrivit reprezentanţilor companiei.

Grupul Rompetrol trebuie să ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. La acea dată, la conducerea companiei se afla omul de afaceri Dinu Patriciu, care a vândut în 2007 pachetul majoritar către KMG. Anul trecut, Patriciu a ieşit din acţionariatul Rompetrol, astfel că nu mai are nicio legătură cu datoriile grupului.

Statul mizează pe banii Rompetrol

Rambursarea obligaţiunilor Rompetrol a fost luată deja în considerare ca sursă de venituri la buget în 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), dar guvernul se aşteaptă ca suma care va fi încasată să se ridice la doar jumătate din restanţa scadentă în acest an, conform proiectului programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, redactat în luna februarie. Oficialii ANAF nu au putut fi contactaţi ieri. (A contribuit Teodora Vasâlca)

571 de milioane de euro reprezintă răscumpărarea obligaţiunilor Rompetrol al cărei termen expiră pe 30 septembrie 2010