Fratele actualului lider de la Phenian consideră că noul conducător va fi, cel mai probabil, folosit ca un simbol de către elitele armatei şi ale partidului, pentru a-şi păstra controlul asupra ţării, relatează un cotidian japonez.
Tokyo Shimbun citează un email adresat, în 3 ianuarie, de Kim Jong-nam, care trăieşte în străinătate, în care acesta critică succesiunea ereditară la putere şi îşi exprimă îndoiala în ceea ce priveşte capacitatea fratelui său mai mic de a-şi asuma noile atribuţii.

"Oricine gândeşte normal găseşte dificil de tolerat o succesiune ereditară de trei generaţii", spune el în acest mesaj, care, susţine ziarul, este autentic, fără a oferi, însă, nicio dovadă în acest sens.
Fiul renegat

"Mă întreb cum un moştenitor care s-a pregătit doar doi ani pentru preluarea mandatului poate fi capabil să-şi asume puterea absolută", a adăugat el. "Este posibil ca elitele actuale de la putere să preia puterea, iar tânărul succesor să rămână doar simbolic în funcţie", a spus Kim Jong-nam, în vârstă de 40 de ani.

Considerat un timp ca posibil viitor succesor la conducerea ţării, Kim Jong-nam, fiu născut în prima căsătorie a fostului lider Kim Jong-il, a căzut în disgraţia părintelui său la începutul anilor 2000. El trăieşte de atunci în străinătate, la Macao, unde are o vilă luxoasă, împreună cu soţia sa şi cei doi copii, şi la Beijing, unde are de asemenea o casă.

În urmă cu un an, într-un interviu acordat de Kim Jong-nam cotidianului japonez, acesta afirma că tatăl său se opune transmiterii ereditare a puterii, dar că l-a desemnat pe fiul său ca succesor pentru a asigura stabilitatea regimului.
"Nu există succesiune ereditară nici în cazul preşedintelui chinez Mao Zedong", îşi amintea omul de afaceri nord-coreean. "Acest lucru nu este deloc socialist şi tatălui meu nu este de acord cu asta", a mai spus el.