Fratele "conducătorului iubit" critică succesiunea ereditară la putere în Coreea de Nord

Fratele "conducătorului iubit" critică succesiunea ereditară la putere în Coreea de Nord

Fratele mai mare al lui Kim Jong-un crede că moştenitorul puterii nord-coreene va fi manipulat de elitele armatei şi ale partidului comunist, relatează publicaţia franceză "Le Point".

Fratele actualului lider de la Phenian consideră că noul conducător va fi, cel mai probabil, folosit ca un simbol de către elitele armatei şi ale partidului, pentru a-şi păstra controlul asupra ţării, relatează un cotidian japonez. Tokyo Shimbun citează un email adresat, în 3 ianuarie, de Kim Jong-nam, care trăieşte în străinătate, în care acesta critică succesiunea ereditară la putere şi îşi exprimă îndoiala în ceea ce priveşte capacitatea fratelui său mai mic de a-şi asuma noile atribuţii.

"Oricine gândeşte normal găseşte dificil de tolerat o succesiune ereditară de trei generaţii", spune el în acest mesaj, care, susţine ziarul, este autentic, fără a oferi, însă, nicio dovadă în acest sens. Fiul renegat

"Mă întreb cum un moştenitor care s-a pregătit doar doi ani pentru preluarea mandatului poate fi capabil să-şi asume puterea absolută", a adăugat el. "Este posibil ca elitele actuale de la putere să preia puterea, iar tânărul succesor să rămână doar simbolic în funcţie", a spus Kim Jong-nam, în vârstă de 40 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Considerat un timp ca posibil viitor succesor la conducerea ţării, Kim Jong-nam, fiu născut în prima căsătorie a fostului lider Kim Jong-il, a căzut în disgraţia părintelui său la începutul anilor 2000. El trăieşte de atunci în străinătate, la Macao, unde are o vilă luxoasă, împreună cu soţia sa şi cei doi copii, şi la Beijing, unde are de asemenea o casă.

În urmă cu un an, într-un interviu acordat de Kim Jong-nam cotidianului japonez, acesta afirma că tatăl său se opune transmiterii ereditare a puterii, dar că l-a desemnat pe fiul său ca succesor pentru a asigura stabilitatea regimului. "Nu există succesiune ereditară nici în cazul preşedintelui chinez Mao Zedong", îşi amintea omul de afaceri nord-coreean. "Acest lucru nu este deloc socialist şi tatălui meu nu este de acord cu asta", a mai spus el.