Zambia a cucerit, surprinzător, dar meritat, Cupa Africii pe Națiuni la fotbal. Zambia a învins în finala disputată aseară la Libreville naționala Coastei de Fildeș, scor 8-7, după executarea loviturilor de departajare. La finalul partidei și a celor două reprize de prelungiri, scorul a fost egal, 0-0.

La finalul meciului, Herve Renard, antrenorul Zambiei, a dedicat succesul memoriei jucătorilor decedați în catastrofa aeriană din 1993.

Zambia a dat și cel mai bun jucător al turneului. Acesta este căpitanul Christopher Katongo, atacantul chinezilor de la Henan Construction F.C..

Katongo se numără și preintre goalgheterii CAN 2012, el împărțind prima poziție a clasamentului celor mai buni marcatori cu Didier drogba (Coasta de Fildeș), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Cheick Diabaté (Mali), Manucho (Angola), Houcine Kharja (Maroc) şi Emmanuel Mayuka (Zambia), toți cu câte trei goluri.

Trofeul fair-play a revenit formaţiei Coastei de Fildeş, care nu a primit niciun gol la această ediţie a Cupei Africii pe Naţiuni.