Jurnalul unei prostituate romance

Jurnalul unei prostituate romance

O dama de lux din Bucuresti isi publica experientele intime sub pseudonimul Belle de Nuit.

O misterioasa romanca isi dezvaluie fanteziile sexuale intr-un jurnal erotic semnat cu pseudonimul Belle de Nuit, dupa modelul celebrei Belle de Jour londoneze. Replica romaneasca a bestsellerului „Belle de Jour. Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze” preia aproape in intregime titlul cartii britanice: „Belle de Nuit. Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene”. Volumul va aparea de vineri in librarii, in colectia Eroscop a Editurii Trei.

Aceeasi editura a scos pe piata, in mai 2006, si prima carte preluata de pe un blog, cu faima printre internauti: jurnalul celei care-si spunea Belle de Jour era accesat zilnic de peste 15.000 de vizitatori. Ajunsa in forma tiparita, cartea a provocat o adevarata isterie in mediile culturale britanice: cine este Belle de Jour? Identitatea i-a ramas necunoscuta pana astazi, insa jurnalul ei i-a deschis unei romance apetitul de a-si face publica viata intima.

Cine este Belle de Nuit?

Ne puteți urmări și pe Google News

In octombrie 2006, editura ar fi primit fragmente dintr-un jurnal care se numea „Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene”, de la o autoare ce prefera anonimatul. Floare de Crin, cum isi spunea, marturisea ca a inspirat-o Belle de Jour. „Ea isi spunea Floare de Crin, dar noi am convins-o sa-si schimbe numele in Belle de Nuit”, a spus Viviana Musa, PR-ul Editurii Trei. Identitatea ei a ramas un mister si pentru editori, care au negociat drepturile de autor cu un avocat trimis de autoare.

Cine este Belle de Nuit? De la primirea manuscrisului pana la editarea lui, s-au vehiculat zeci de nume posibile. S-a pornit de la o Laura Andresan, Floriana Jucan, Claudia Golea, Ioana Bradea - „suspecta” din cauza controversatului sau roman erotic „Bagau” - pana la Dan Silviu Boerescu, Ioan Grosan si chiar Dan Sociu si Viviana Musa.

„Cartea e scrisa bine, de aceea se vehiculeaza nume de scriitori. Faptul ca a trimis un avocat sa intermedieze totul dovedeste ca are ceva cunostinte in domeniu”, este de parere poetul Dan Sociu, autorul postfetei volumului. Criticul Dan C. Mihailescu promite si o analiza stilistica pentru a da in vileag scriitorul, in cazul in care este unul cunoscut. La fel de bine, Editura Trei poate fi banuita de o manevra editoriala de succes.

„Explorand lumea sexului, ma educ”

„Nu, nu sunt prostituata. Desi ma culc cu mult mai multi barbati decat o femeie obisnuita din Bucuresti, nu ma consider deloc o prostituata. Desi, uneori, iau bani de la barbati (oricum, nu de la toti), nu sunt o curva. Si asta nu doar pentru ca nu mi-am postat anunt pe internet, cu poza, tarif si tot dichisul... De fapt, la inceput, nici nu acceptam bani, nici macar cadouri. Primul meu amant nu mi-a oferit nimic. Nici al doilea. Am considerat ca, explorand lumea sexului, nu mi-o trag pur si simplu, ci ma educ”, isi incepe Belle de Nuit cartea.

Asemeni lui Belle de Jour - capabila sa construiasca inteligent eseuri despre literatura, intre doua partide de sex - Belle de Nuit, absolventa de Litere, e o cititoare, daca nu profesionista, macar „incercata”, care se invarte in mediile culturale. „C. e un istoric destul de cunoscut, mai ales ca apare din cand in cand la televizor, invitat sa ia parte la diferite dezbateri. (...) Mai nou vrea sa mi-o traga „ca Lincoln, ca Oscar Wilde, ca Platon, ca marii homosexuali ai istoriei, care nu pot fi numiti poponari”.”

Suspecta de fictiune

Ce o deosebeste categoric de Belle de Jour sunt pudoarea excesiva si retinerile, tipice unei forme de „cumintenie” romanesti. Fantezia lui Belle de Nuit merge pana la un punct, unul care nu incalca limitele sexualitatii obisnuite, lucru care o face suspecta de pura fictiune.

„Sunt convins ca e o carte de fictiune. Exista lucruri cam ciudate pentru o prostituata de lux: o anume pudoare excesiva, plus lipsa unor experiente sexuale: nu si-a tras-o niciodata cu o femeie, refuza sexul in grup si vede sexul anal ca un bonus dat partenerului”, crede Dan Sociu, convins ca autorul nu e un barbat, „pentru ca un barbat, daca fantasmeaza, macar o face cu mandrie”.

Succes

„Belle de Jour”, bestseller

Cartea „Belle de Jour. Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze”, postata initial pe un blog, s-a vandut la pachet cu misterul identitatii autoarei ei. Potrivit Editurii Trei, volumul s-a vandut anul trecut in peste 10.000 de exemplare. Se banuieste ca autoarea este o persoana erudita din Londra, care ar fi ales prostitutia de lux. Pseudonimul e preluat dintr-un film de Luis Bu–uel, in care Catherine Deneuve joaca rolul unei casnice ce decide sa se prostitueze. Inainte de a fi publicat in Anglia, in 2005, si de a fi vandut in peste douazeci si cinci de tari, jurnalul ei a fost premiat de ziarul „The Guardian” pentru cel mai bun blog pe web.