Jurnalistul de investigaţie, forţat să devină sniper media?

Jurnalistul de investigaţie, forţat să devină sniper media?

Pentru bugetele restrânse ale redacţiilor există o soluţie: echipele de reporteri independenţi finanţate din donaţiiÎn ultimii ani, jurnaliştii de investigaţii din Statele Unite au fost în mod special afectaţi de reduceri bugetare.

Dezvăluirile de la finalul unor procese îndelungat de investigare şi cercetare au devenit un lux pe care nu şi-l mai pot permite decât puţine ziare. Datele statistice puse la dispoziţie opiniei publice de institutul pentru cercetarea opiniei publice Pew Research Center sunt clare: mass-media americană este obligată să strângă cureaua. Veniturile din publicitate au scăzut, în anul 2009, cu peste un sfert. În televiziune, veniturile s-au diminuat cu 8%, în cazul ziarelor, media este de 17 procente iar pentru segmentul de radio cu 22%.

Din anul 2007 până astăzi, aproximativ 15.000 de jurnalişti şi-au pierdut locul de muncă, cei mai mulţi fiind reporteri de investigaţie. Costurile pentru cercetare jurnalistică şi investigare erau prea mari pentru bugetele restrânse ale redacţiilor.  Citiţi mai multe pe Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe Google News