Un apartament dintr-un bloc din Curtea de Argeş, în acelaşi timp un atelier de artist, găzduieşte un an din viaţa Ioanei Teodora Duţă, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Dinu Lipatti“ din Piteşti. Tânăra pictoriţă a câştigat pariul pe care l-a făcut cu ea însăşi anul trecut, pe 12 februarie, când şi-a sărbătorit majoratul.

„Am citit că Picasso a spus că un jurnal intim poate fi ţinut şi prin pictură“, ne spunea tânăra în 2008. „Simt că am evoluat în anul acesta şi toată viaţa voi avea sub ochi primele 365 de zile din viaţa mea de om adult, major“, spune după un an.

De la cursurile plicticoase la album de familie

În prima săptămână a pictat ce i s-a întâmplat la şcoală, ieşirile la suc cu prietenele, un vis sau o imagine zărită pe geamul microbuzului. „La început parcă nu aveam aşa pretenţii, pictam un tablou pe zi, mă gândeam noaptea cum va fi ziua următoare, ce temă voi avea, mă gândeam ce voi picta dacă nu se va întâmpla ceva la şcoală“, mărturiseşte artista.

Apoi, jurnalul a început să curgă de la sine. Portretul ei, alături de cel al surorii sale, este unul dintre tablourile preferate. „L-am pictat în martie, probabil m-am gândit la 8 Martie, la noi, la mama…“, povesteşte. Şi bunicul e „reuşit“. „A fost greu, pentru că bunicul e bătrân şi în timp ce îmi poza a adormit. M-am grăbit foarte tare şi în două ore l-am făcut. O să îl am pe bunicul mereu, făcut de mâinile mele“, se amuză tânăra.

Vânzări în însorita Californie

Vara trecută, Ioana şi Traian Duţă, tatăl său, artistul „responsabil“ pentru valorificarea talentului fetei, au fost în California (SUA).

„Picturile de acolo sunt pline de soare, de bucurie. Nu am putut să organizăm o expoziţie acolo, dar am vândut din tablouri. Costă destul de mult jurnalul acesta. Pentru o pictură cheltuiesc cam 1.500 de lei pe pânză, culori şi pensule“, conchide tânăra. Ioana se pregăteşte acum pentru Bacalaureat şi pentru singura facultate care i se potriveşte.


IULIE 2008. „Două identităţi necunoscute.
Sub acele măşti se poate regăsi oricine


AUGUST 2008. „E un omagiu adus artei
sau poate fi un cadou pentru o mamă“


SEPTEMBRIE 2008. „Ochii au aceeaşi
sclipire şi la om, şi la animal“

CITIŢI ŞI: Jurnalul pictat al Teodorei Duţă