Evenimentul Zilei > Justitie > Judecător din Iaşi, arestat pentru mită
Judecător din Iaşi, arestat pentru mită

Judecător din Iaşi, arestat pentru mită

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti a decis astăzi arestarea preventivă pentru 29 de zile a judecătoarei Georgeta Buliga, de la Secţia civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Iaşi, sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă. Judecătoarea este fosta preşedintă a Curţii de Apel Iaşi, fiind unul dintre magistraţii cu cele mai multe rude angajate în sistem.

Dosarul judecătoarei Georgeta Buliga este instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
"În perioada februarie – martie 2010, inculpata a pretins şi primit de la învinuitul Popescu Liviu suma de 4.000 de euro, susţinând că banii sunt pentru două judecătoare din cadrul Curţii de Apel Iaşi şi a pretins o altă sumă pentru sine al cărei cuantum nu l-a precizat. Buliga Georgeta şi celelalte două judecătoare făceau parte din completul învestit cu soluţionarea unui dosar civil referitor la partajarea pe cale judiciară a bunurilor aparţinând învinuitului Popescu Liviu şi fostei sale soţii, dosarul fiind în stadiu de recurs", se arată în actul de punere în mişcare a urmăririi penale.
Potrivit anchetatorilor, judecătoarea i-a cerut bani lui Liviu Popescu pentru a-i da câştig de cauză în procesul de partaj ce viza, în principal, un apartament în Iaşi, un teren în judeţul Iaşi şi două autoturisme.Soluţia avea să infirme constatările magistraţilor de la Judecătoria şi Tribunalul Iaşi, care reţinuseră în deciziile lor că fosta soţie a lui Liviu Popescu a avut o contribuţie de 90% în dobândirea bunurilor comune. Mai mult, femeii deja îi fuseseră atribuite o mare parte din aceste bunuri.

Trafic de influenţă

Pe 12 martie 2010 însă completul din care făcea parte judecătoarea Georgeta Buliga a modificat hotărârile instanţelor inferioare în grad şi i-a dat câştig de cauză lui Liviu Popescu. După pronunţarea hotărârii, susţin procurorii, Georgeta Buliga i-a mai pretins lui Liviu Popescu încă 1.000 euro şi a susţinut că banii sunt pentru una dintre membrele completului de judecată.
Pe 26 noiembrie bărbatul i-a remis judecătoarei suma de 1.000 de euro cerută pentru colega de complet, iar Buliga i-ar mai fi cerut încă 3.000 de euro pentru „ajutorul" dat în obţinerea hotărârii. Judecătoarea Buliga a primit banii a doua zi, iar procurorii anticorupţie au procedat la constatarea infracţiunii flagrante şi au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-şi dea acordul pentru arestarea judecătoarei.
Duminică, judecătoarea a fost reţinută pentru 24 de ore, iar astăzi Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea ei pentru 29 de zile.
Flagrant la domiciliu
Procurorii DNA i-au făcut judecătoarei Buliga o vizită acasă pentru a putea realiza flagrantul. Judecătoarea ar fi primit mita într-un plic ataşat unui buchet de flori pe care Liviu Popescu i l-ar fi livrat personal în ziua de sâmbătă. Judecătoarea l-a condus pe bărbat până la ieşirea de pe proprietate, iar atunci au intrat în acţiune şi procurorii. Susţinătorii judecătoarei argumentează nevinovăţia acesteia prin faptul că nici măcar nu ar fi atins mita, neavând cunoştinţă despre faptul că în buchet era ascuns un plic cu bani. 
Şefa Curţii de Apel Iaşi, judecătoarea Cristina Văleanu, nu a putut fi contactată, ea şi-a închis telefonul mobil imediat după ce DNA a făcut publică arestarea judecătoarei Georgeta Buliga. Colegii Cristinei Văleanu susţin că judecătoarea este plecată la Bucureşti. Judecătoarea Văleanu a câştigat concursul pentru şefia Curţii de Apel Iaşi imediat după Georgeta Buliga şi-a încheiat mandatul şi l-a cununat pe Radu Constantin Buliga, avocat stagiar, fiul Georgetei Buliga. 

Averea judecătoarei Buliga

Judecătoarea Georgeta Buliga şi soţul acesteia, Zaharie Buliga, economist la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, deţin un apartament în centrul Iaşiului, o casă în suprafaţă de 90 de metri pătraţi şi un teren de 1.000 de metri pătraţi situate pe strada Viticultori numărul 8 şi o maşină Peugeot 407.
În declaraţia de avere depusă în acest an de judecătoare sunt trecute şi economii de 60.000 de euro şi 385.154 de lei la diferite bănci şi acţiuni pe numele soţului în valoare de 28.302 de lei. Judecătoarea Georgeta Buliga încasează anual 111.084 de lei iar soţul ei are un venit anual de 74.908 de lei.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: