Evenimentul Zilei > Politica > Jianu: „Trebuie să ne pronunţăm ferm dacă dorim respectarea contractului social şi în spaţiul cibernetic!”
Jianu: „Trebuie să ne pronunţăm ferm dacă dorim respectarea contractului social şi în spaţiul cibernetic!”

Jianu: „Trebuie să ne pronunţăm ferm dacă dorim respectarea contractului social şi în spaţiul cibernetic!”

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu, consideră că spaţiul cibernetic trebuie reglementat, astfel încât să fie respectate drepturile fundamentale ale omului şi să nu mai fie caracterizat drept "Vestul Sălbatic".

"Majoritatea tranzacţiilor financiare se desfăşoară în spaţiul cibernetic, interacţiunile sociale se desfăşoară din ce în ce mai mult în spaţiul cibernetic (…). Creşterea economică şi buna funcţionare a pieţei unice digitale depind foarte mult de încrederea pe care utilizatorii o au în folosirea acestor instrumente. Instituţiile UE sunt din ce în ce mai focalizate pe a reglementa acest domeniu. E cumva natural, pentru că spaţiul cibernetic a evoluat organic, dar, pe undeva, apar şi nişte elemente anarhice. Trebuie să vedem şi să ne pronunţăm ferm dacă dorim respectarea contractului social inclusiv în spaţiul cibernetic. Aşa cum avem legi care să reglementeze interacţiuni sociale şi economice în spaţiul fizic, trebuie să avem astfel de legi şi pentru spaţiul cibernetic, în aşa fel să nu mai fie caracterizat drept Vestul Sălbatic", a afimat Jianu, vineri, în cadrul unui simpozion desfăşurat la Palatul Parlamentului cu prilejul Zilei Europene a Protecţiei Datelor.

Potrivit acestuia, reglementarea spaţiului cibernetic presupune respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

"Statul trebuie să răspundă evoluţiei cu aceste tipuri de reglementări, nu în alte scopuri decât în respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viaţă privată, care în cazul de faţă înseamnă protecţia datelor cu caracter personal. Şi asta e foarte important pentru noi. Şi ar trebui să fie important şi pentru companiile private. Nu ştiu câte dintre companiile vizate de Regulamentul general privind protecţia datelor cu caracter personal sunt în temă, ştiu ce au de făcut pentru a fi conforme cu acest regulament. Am încredere în Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care va primi, din partea Guvernului, tot sprijinul necesar pentru a-şi duce la îndeplinire mandatul", a adăugat Jianu, citat de Agerpres.

Simpozionul cu tema "Noul Regulament General privind Protecţia Datelor – implicaţii şi efecte" este organizat de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Regulamentul UE nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) a intrat în vigoare pe 25 mai 2016, iar prevederile lui vor fi aplicate începând cu data de 25 mai 2018. Regulamentul stabileşte un set unic de reguli, direct aplicabile în toate statele membre ale UE.