Jean Bart, corsarul literelor și enigmaticul său Europolis

Jean Bart, corsarul literelor și enigmaticul său Europolis Sursa foto: Arhiva EVZ

Jean Bart, corsarul literelor și enigmaticul său Europolis. Unde s-a născut viitorul scriito-marinar și ce învățător celebru a avut?

Jean Bart, corsarul literelor și enigmaticul său Europolis. Unde s-a născut viitorul scriito-marinar și ce învățător celebru a avut?

Eugeniu P Botez s-a născut la Burdujeni, Botoșani, la 28 noiembrie 1874. Puțini și-ar fi imaginat că moldoveanul nostru cu talent literar va ajunge în Dobrogea să devină marinar

Ne puteți urmări și pe Google News

Eugeniu P. Botez - elev al lui Ion Creangă

Tatăl lui era ofițer de grăniceri și se mută cu serviciul la Iași, în contextul în care fiul lui începe școala,. Destinul face ca micul Eugeniu să studieze în cartierul Păcurari, la școala unde preda ca institutor celebrul Ion Creangă.

Din 1889 și până la 1896, Eugeniu P Botez urmează Liceul Militar din Iași și Școala de Ofițeri din București. Citește tot ce apucă despre războaie, corsari, lupte navale și e fascinat de celebrul corsar flamand Jean Bart din secolul XVII de la care ia pseudonimul literar. Scrie schițe, povestiri, romane. Cele mai importante sunt Schițe Marine și romanul Europolis, dedicat Sulinei.

Eugeniu P. Botez - Jean Bart

Atras de serviciul militar de marină după ce se instruiește pe Bricul Mircea, Jean Bart publică Jurnal de Bord, apoi lucrează în administrația portuară. Romanul său Europolis descrie Sulina, orașul sediu al Comisiei Europene a Dunării. Este o mică Europă cu fantasmele, avantajele ei, un El Dorado danubiano-pontic unde se amestecă diplomați, negustori, marinari, dame de consumație. Orașul e unul cu statut de porto-franco, cazinourile, bordelurile și restaurantele luxoase contrastează cu mizeria periferiei unde trăiesc hamalii și pescarii.

Toate aceste elemente, Jean Bart le notează cu scrupulozitate și acribie în opera sa literară. Nu există nicio lucrare despre Sulina care să nu înceapă cu menționarea sa. După proza sa, s-a făcut și filmul Europolis care marchează debutul în film al marelui actor român Ion Dichiseanu.

Talentul său nu a trecut neobservat pentru că în 1922, devine membru al Academiei Române. Jean Bart este un reper al romanului marin, al romanului social. Critica literară i-a dat întâietatea absolută în sfera celor care au scris literatură inspirată din mediul dobrogean, un mediu multietnic, complex, pestriț, multiconfesional și foarte maleabil.

Scriitorul Jean Bart a avut trei copii și a murit la 12 mai 1933, la numai 58 de ani.