Evenimentul Zilei > International > Japonia va cumpăra 42 de avioane de luptă F-35, pentru a-şi înnoi flota aeriană
Japonia va cumpăra 42 de avioane de luptă F-35, pentru a-şi înnoi flota aeriană

Japonia va cumpăra 42 de avioane de luptă F-35, pentru a-şi înnoi flota aeriană

Japonia a ales avionul de luptă american F-35, pentru a-şi înlocui flota aeriană învechită de F-4, anunţă BBC.

Autorităţile de la Tokyo au anunţat că vor cumpăra 42 de avioane din programul Joint Strike Fighters de la compania Lockheed Martin, într-un contract în valoare de 8 miliarde de dolari. Tipul aparatului de luptă, F-35, a fost ales în detrimentul lui Eurofighter Typhoon şi al Boeing F/A-18 Super Hornet.

Anunţul a venit în contextul incertitudinii în regiune produsă de decesul liderul nord-correan Kim Jong-il. Există o îngrijorare tot mai mare în Japonia şi în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor militare ale Chinei. În ultimele luni, Japonia a declarat că îşi întăreşte apărarea pe coastă, după ce a observat o amplificare a activităţii navale din partea Chinei, în regiune.
Susţinere pentru Lokheed Martin

Ministrul Apărării din Japonia, Yasuo Ichikawa, a spus că mediul de securitate în care vor opera avioanele se află în plină transformare, dar F-35 are capacităţile necesare pentru a răspunde acestor schimbări.

Decizia era aşteptată având în vedere relaţiile bune dintre Tokyo şi Washington. Statele Unite sunt aliatul principal al Japoniei, iar cele două ţări au, de multe ori, exerciţii militare comune în regiune.

Contractul este unul important şi pentru compania Lockheed Martin, al cărei program de realizare a aparatului F-35 a fost criticat în SUA din cauza costurilor foarte mari şi a întârzierilor în producţie. Analiştii spun că acest acord va atrage, foarte probabil, altele noi, inclusiv din partea Coreei de Sud, care îşi va înlocui, de asemenea, flota aeriană militară.

Detaliile contractului, legate de cifre şi termene limită, urmează a fi stabilite, dar oficialii de la Tokyo au declarat că, pentru susţinerea economiei locale, firme japoneze vor fi implicate în producerea acestor avioane.

Hotărârea japonezilor este, totuşi, dezamăgitoare pentru producătorii europeni, printre care firma britanică BAE Systems, dar şi pentru compania americană Boeing, care produce Super Hornet.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: