Asociaţia Niponă de Pediatrie avertizează părinţii că măştile sunt prea riscante pentru copii mici, iar utilizarea măştilor poate pune presiune pe inima micuţilor.

Astfel, opii de sub doi ani nu ar trebui să poarte măşti, pentru că acestea îngreunează respiraţia şi cresc riscul de sufocare, a anunțat oficial Asociaţia Nipone de Pediatrie din Japonia.

Din cauza faptului că majoritatea ţărilor uşurează restricţiile adoptate pe fondul pandemiei de coronavirus, experţii din domeniul sănătăţii au recomandat oamenilor să poarte mască atunci când este dificil să menţină distanţa socială.

Dar măştile pot deveni un risc pentru copii mici, mai ales că pun presiune pe inimă, relatează agenția Reuters.

Până în prezent există foarte puţine cazuri grave de coronavirus la copii, iar în majoritatea cazurilor s-au infectat din cauza unui membru al familiei.

Centrul de Control al Bolilor din SUA şi Academia Americană de Pediatrie recomandă, de asemenea, ca în cazul copiilor sub vârsta de doi ani, masca sa nu fie utilizată deloc.

Dacă pînă în urmă de curând, nu cu mai mult de trei luni în urmă, măștile de protecție stârneau râsul și nici nu prea puteai să le folosești, de plildă, când mergeai la o bancă, că nu ți se putea recunoaște figura, astăzi au devenit dintr-o fiță o obligație. Una pe care dacă n-o respecți te poți alege și cu amendă.

 

Ce nu prea se știe exact este cât la sută te protejează pe tine și cât pe ceilalți din jurul tău.

 

Prețurile variază și sortimentele sunt diferite. Există de la cele mai ieftine, de doi-trei lei bucata, pînă la cele „profi”, chiar refolosibile spălare și sterilizare, care se pot vinde și cu zece lei una singură.