Criza Covid-19 a agravat penuriile pe insula comunistă iar căutarea hranei a devenit o odisee obsedentă.

Pe un grup de întrajutorare Whatsapp, o femeie, Yadira, anunță că „s-au băgat pui” într-un magazin din Havana.

„Ieșim dimineața devreme și, ca niște furnici, ajungem acasă înainte de ora 18.00”, pentru a respecta regulile de izolare socială, spune Angela Martinez, o pensionară de 55 de ani, care merge la cumpărături cu o mască pe față , obligatorie pe stradă.

Cuba, care număra joi 1235 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 43 de decese, și-a închis frontierele și școlile, a suspendat transportul public și a instituit munca de acasă. Unde este cazul.

Situația sanitară pare pentru moment sub control. „Nu vedem o explozie a cazurilor, ca în alte țări”, a subliniat un reprezentant local al OMS, Jose Moya.

„Acest lucru se datorează capacității țării de a se organiza prin intermediul profesioniștilor din domeniul sănătății”, mai numeroși decât în alte părți. Potrivit OMS Cuba are 82 de medici la 10.000 de locuitori.

Însă pandemia a afectat situația economică, deja gravă într-o țară obișnuită cu lipsurile și lipsită de afluxul de turiști, una din principalele resurse financiare ale insulei (3,3 miliarde de dolari în 2018).

Pe de altă parte, numărul mare al persoanelor obligate să stea acasă a crescut consumul de energie electrică, defecțiunile și penele de curent fiind acum frecvente în timp ce guvernul a apelat la economisirea energiei.

„Cuba va fi țara care va încerca o redresare economică în cele mai proaste condiții”, spune politologul Jorge Gomez Barata, deoarece „menținerea embargoului american se adaugă la coronavirus, dar și la limitările și problemele structurale ale economiei cubaneze”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE