Iulia Timoşenko, vizitată la închisoare de comisarul pentru extinderea UE, Stefan Fuele

Iulia Timoşenko, vizitată la închisoare de comisarul pentru extinderea UE, Stefan Fuele

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele, a vizitat-o, azi, la penitenciar, pe Iulia Timoşenko, fostul premier ucrainean, chiar în ziua în care avea loc apelul ei la tribunal, relatează BBC.

Emisarul UE s-a declarat îngrijorat de condamnarea la închisoare a liderului opoziţiei Iulia Timoşenko.

În faţa tribunalului de la Kiev au avut loc ciocniri, imediat ce audierea a început, forţele de ordine încercând să împiedice intrarea suporterilor în clădire. Fostul premier a fost condamnată la închisoare pentru 7 ani, în octombrie, pentru abuz de putere, iar Fuele i-a spus că UE este îngrijorată din cauza sentinţei pronunţate în cazul său. Probleme de sănătate Pe blogul lui Timoşenko, avocatul acesteia a scris că fostul premier n-a putut participa la audiere, din cauza unor probleme de sănătate. Iulia Timoşenko (51 de ani) s-a plâns de dureri severe de spate. Plângerile făcute de activiştii în domeniul drepturilor omului, luna trecută, au dus la efectuarea unor teste medicale la un spital din Kiev. Avocatul lui Timoşenko, Serhi Vlasenko, a declarat că s-a întâlnit, în aripa medicală a închisorii, cu fostul prim-ministru şi a cerut Curţii să suspende temporar procesul.

Timoşenko insistă că este nevinovată şi că acuzaţiile de corupţie ce i se aduc au la bază raţiuni politice. UE cere un proces corect

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit relatărilor televiziunii ucrainiene, Stefan Fuele a petrecut o jumătate de oră la închisoarea Lukianivska. UE consideră că procesul ei este motivat politic, iar oficialul european a asigurat-o pe Timoşenko că Uniunea va continua să urmărească îndeaproape procesul său şi "va insista asupra necesităţii garantării tuturor drepturilor sale la apărare, într-un proces corect".  

Summitul UE-Ucraina va avea loc săptămâna viitoare, pentru a se finaliza un acord politic de asociere şi crearea unei zone de comerţ liber. Întâlnirea este umbrită, însă, de verdictul dat de justiţie în cazul fostului premier de la Kiev.

Fuele s-a întâlnit şi cu preşedintele ţării, Viktor Ianukovici, cu care a discutat, spune el, despre pregătirile pentru summit.