Evenimentul Zilei > International > ITALIA. Noul prim-ministru promite reforme radicale
ITALIA. Noul prim-ministru promite reforme radicale

ITALIA. Noul prim-ministru promite reforme radicale

Noul şef al guvernului italian Matteo Renzi a obţinut, azi-noapte, votul de încredere, în Senat, asupra programului său destinat unei schimbări „radicale şi imediate” a ţării.

Guvernul a obţinut „da” din partea a 169 de senatori, în timp ce 139 au votat împotrivă, a anunţat preşedintele Senatului Pietro Grasso.

„Viitorul Italiei nu este de a plânge de dimineaţa până seara sau să fie codaşa Europei, Italia vrea să fie un loc de oportunităţi”, a lansat incisiv şi plin de energie preşedintele Consiliului într-un discurs de o oră, în mare parte improvizat, scire AFP, citată de Agerpres.
Renzi a propus schimbarea legii electorale, reduceri de taxe, dar și investiții în locuri de muncă, pentru a redresa economia suferindă a țării.
Mr Renzi proposed election law changes, tax cuts and investment in jobs to tackle Italy’s ailing economy.

În mod deliberat provocator, fostul primar al Florenţei, 39 de ani, a reamintit că nu are vârsta cerută pentru a ocupa un loc în Senat (40 de ani) şi că abolirea acestei Camere sub forma ei actuală figurează la loc de frunte în programul său.
„Sper să fiu ultimul prim-ministru care cere încrederea Senatului”, a declarat el, în timp ce chiar existenţa guvernului său depindea de votul de încredere al senatorilor.

Împotrivindu-se sentimentului anti-european în creştere în peninsulă, Renzi s-a lansat într-o pledoarie vibrantă pentru Uniunea Europeană, a cărei preşedinţie rotativă semestrială va fi asigurată de Italia de la 1 iulie.

„Tradiţia europeană şi europeistă reprezintă cea mai bună parte a Italiei precum şi certitudinea ei de a avea un viitor”, a spus el.
„Nu Angela Merkel şi Mario Draghi sunt cei care ne cer să ne ţinem conturile publice în ordine”, a adăugat el, citând datoria imensă a ţării de peste 130 % din PIB.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: