Evenimentul Zilei > Actualitate > Istoria boxului, de la bătăi de stradă la munţi de bani
Istoria boxului, de la bătăi de stradă la munţi de bani

Istoria boxului, de la bătăi de stradă la munţi de bani

Discovery World prezintă, de la ora 21.05, "Istoria boxului", o serie în patru părţi realizată de BBC despre sportul care cucereşte zilnic noi adepţi.

De la zilele luptei brutale cu pumnii goi până la epoca de aur a lui Joe Louis sau Muhammad Ali şi până în prezent, urmărim "Istoria boxului" de-a lungul mai multor etape.
Un sport internaţional fascinant, care incită şi şochează publicul încă de acum 130 de ani, boxul continuă să capete noi relevanţe şi să câştige noi adepţi, consolidându-şi o identitate proaspătă, care trece dincolo de strălucirea meciurilor din Las Vegas ale lui Lennox Lewis şi Mike Tyson.
Studiind evoluţia acestui sport celebru, documentarul combină imagini din diverse meciuri, reconstituiri de înaltă tehnologie ale unor momente istorice, tehnici de comparare a imaginilor şi secvenţe de arhivă, cu interviuri ale unora dintre cei mai mari boxeri, antrenori, promotori şi comentatori.
Printre cele mai impresionante imagini sunt cele de la meciul dintre John L. Sullivan şi Jake Kilrain care, în 1889 au luptat 75 de runde, şi partida din 2002 în care Mike Tyson l-a învins pe Lennox Lewis.
Printre cei care comentează aceste momente, se află promotorul Don King, dar şi fani celebri: Martin Scorsese, Robert De Niro şi Jay Z.
Bătaie după reguli stricte
Primul episod al seriei explică regulile ringului. Astfel, există lovituri permise şi punctate şi cele neregulamentare, penalizate. În fiecare repriză, un judecător acordă puncte fiecărui boxer, în funcţie de numărul de lovituri obţinute.
Valoarea loviturilor punctate este stabilită la sfârşitul meciului şi trecută în contul boxerului care a avut un rezultat mai bun.
Punctele sunt înregistrate când cel puţin trei din cei cinci judecători înregistrează simultan o lovitură care după părerea lor a ajuns corect pe "suprafaţa ţintă".
Dramele din ringul de box nu le puteau scăpa celor de la Hollywood iar filme ca "Taurul furios", "Rocky" sau "Renăscut din cenuşă" au crescut şi mai mult popularitatea acestui sport.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/g8lvUYzz8cM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: