Israelul strânge armament pentru "potolirea" Iranului

Israelul strânge armament pentru "potolirea" Iranului

Programul nuclear al Iranului provoacă îngrijorare în guvernul israelian, care nu exclude varianta unui atac militar pentru a mai domoli ambiţiile Teheranului.

Potrivit Associated Press, Israelul a cumpărat deja 90 de avioane militare F-16 şi va primi alte 11 până la sfârşitul anului viitor. Mai mult, autorităţile de la Tel Aviv au cumpărat din Germania două submarine militare.

Acţiunile israeliene au loc în contextul deciziei SUA de a juca pe cartea sancţiunilor şi a diplomaţiei în relaţia cu Iranului.

Israelul şi-a prezentat intenţiile încă de la începutul verii. Un antrenament al aviaţiei militare israeliene, desfăşurat deasupra Mării Mediterane, a făcut lumea politică să se întrebe dacă Israelul se pregăteşte de atac sau doreşte doar să sperie Iranul şi să-şi forţeze aliaţii să facă presiuni tot mai mari asupra Iranului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul unui atac, Iranul are însă sprijinul indirect al Rusiei, care furnizează armament guvernului de la Teheran. Anul trecut, Rusia a furnizat Iranului 20 de rachete antiaeriene contra sumei de 700 de milioane de dolari.

Citiţi şi: Noi sancţiuni pentru Iran