Evenimentul Zilei > Economie > ISĂRESCU AVERTIZEAZĂ asupra CONSECINŢELOR PROTESTELOR din stradă
ISĂRESCU AVERTIZEAZĂ asupra CONSECINŢELOR PROTESTELOR din stradă

ISĂRESCU AVERTIZEAZĂ asupra CONSECINŢELOR PROTESTELOR din stradă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras astăzi atenţia asupra faptului că instabilitatea şi tensiunile politice nu ajută la stabilitatea monetară şi financiară, referindu-se la protestele din ultimele zile.

“Instabilitatea şi tensiunile politice nu au cum să ajute în bine stabilitatea monetară şi financiară, dar, ca să citez o publicaţie, după câte vedeţi, economia îşi vede de treabă, dar nu trebuie să o punem la încercare!”, a avertizat Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres. 

În privinţa bugetului de stat pe anul 2017, guvernatorul BNR a declarat că este ambiţios pe partea de venituri, iar pe partea de cheltuieli este optimist, având în vedere cum s-au efectuat acestea în anii precedenţi.

"Am analizat proiectul de buget. Din punctul de vedere al stabilităţii preţurilor şi stabilităţii financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3% ne ajută. Ajută politica monetară. Ne-am uitat şi la construcţia bugetară şi cred că acest buget este unul ambiţios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii precedenţi", a afirmat Isărescu. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, marţi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an.

Proiectul bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat marţi de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Bugetul se va încadra în ţinta de deficit de sub 3% din PIB, a declarat, luni, prim-ministrul Sorin Grindeanu, în deschiderea şedinţei plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Potrivit acestuia, veniturile bugetare proiectate pentru 2017 sunt estimate la 254,717 miliarde de lei, respectiv 31,3% din PIB. 

"Veniturile din economia internă reprezintă 232,5 miliarde de lei, respectiv 28,5% din PIB, iar sumele de la UE şi alţi donatori sunt estimate la 22,3 miliarde lei, dintre care 12,4 miliarde lei pe politică agricolă şi 9,9 miliarde de lei pe politică de coeziune şi alte programe. Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB", a precizat premierul.