ISAILA: Rromii, italienii si romanii

ISAILA: Rromii, italienii si romanii

Astazi as fi preferat sa ma uit la fotbal, sa urmaresc maratonul de la New York si sa ies cu familia in oras.

In loc de asta, o sa ma uit la emisiunile de stiri sa vad cum sunt fugariti romanii prin Italia. Cu toata compasiunea pentru cei aflati in suferinta din cauza tragicului eveniment in care Giovanna Reggiani si-a pierdut viata, efectele acestuia s-ar putea sa ne arunce pe toti, romani si italieni, intr-o nebuneasca hora a violentei.

Ieri, patru muncitori romani din Italia au fost atacati de localnici si loviti cu batele. Unul dintre ei a fost internat in stare grava in spital. In acelasi timp, se vorbeste despre patrule de romani care vor sa atace comunitatile de rromi ce locuiesc in tabere ilegale. Rromii atacati vor sa se apere. Si uite asa, lantul violentelor continua la nesfarsit.

Scriam ieri despre incapacitatea autoritatilor romane de a aplica legea. Pentru ca tabloul sa fie complet, trebuie sa vorbim si despre incapacitatea autoritatilor italiene de a aplica legea. De ce nu exista tabere ilegale de rromi in Germania? De ce nu exista in Finlanda? In Suedia? Nu e nicio noutate, pana la urma, siguranta cetateanului tine de autoritati. Economia Italiei beneficiaza enorm de pe urma fortei de munca ieftine venite din Romania. Sa te poti folosi de efortul a peste un milion de oameni harnici carora nu trebuie sa le platesti asigurari de sanatate, ajutor de somaj, pensie, angajati pe care poti sa-i concediezi oricand si care muncesc in cele mai grele conditii fara sa se planga, de unde o pleasca mai mare. Autoritatile italiene, cand publica bilantul infractiunilor, ar trebui sa publice si bilantul profiturilor facute de pe urma muncii cetatenilor romani. Daca maine, acel milion de oameni ar decide brusc sa se intoarca acasa, economia Italiei ar primi o grea lovitura.

Guvernul Prodi seamana mult cu guvernul Tariceanu. Aceeasi nehotarare, aceeasi ameteala, aceeasi sustinere parlamentara slaba si aceeasi apetenta pentru masuri populiste luate pe genunchi. Ceea ce s-a intamplat la mijlocul saptamanii trecute e ultima fapta criminala dintr-un sir lung de orori ce au zguduit opinia publica italiana. Problema rromilor nu e una de ieri, ci dinainte de aderarea noastra la Uniunea Europeana. Nu stiu de ce au asteptat atat ca sa reactioneze, mai ales ca aveau si puterea, si influenta sa-i trezeasca si pe adormitii de la Bucuresti.

Asa ca, in loc sa ne alergam unii pe altii cu batele prin Italia, mai bine i-am trage la raspundere pe cei care sunt cu adevarat vinovati pentru perpetuarea violentelor. Cred ca pana la urma o sa ma uit la meci.

De acelasi autor, cititi si blogul „Experimentul Budapesta”, la www.evz.ro/isaila

Ne puteți urmări și pe Google News