ISAILA: Povestea unui esec cu tigani, romani si maghiari

Emilian Isaila: "Doi jurnalisti maghiari care incercau sa filmeze un material pentru postul de televiziune din Budapesta, RTL Klub, au fost jefuiti."

Ziua in amiaza mare, la marginea comunei Valea Stramba, Harghita, au fost inconjurati de romii cu care doreau sa discute. Acestia au sarit efectiv pe ei si le-au smuls reportofonul din mana, portofelul din buzunar si tot ce au apucat.

Imaginile preluate si prezentate de Pro TV sunt socante. Jurnalistii maghiari faceau un reportaj despre un minor de 12 ani care, in capitala Ungariei, si-a injunghiat colegul de cersit. Aceasta intamplare a socat publicul din tara vecina. Dar si mai tare au socat imaginile cu cei doi aflati in mijlocul unei multimi de femei, barbati si copii care ii jefuiau.

In timp ce presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu se bat in Norica, exista un loc in „Romania profunda”, cum spun sociologii, in care umanitatea a disparut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Socant la acest tablou e ca daca ii inlocuiesti pe jefuitori cu o haita de lupi, infometata de iarna, s-ar putea sa nu faci diferenta. Un comportament animalic, instinctual, izbucnit din strafunduri ancestrale iese la suprafata la inceput de mileniu in Uniunea Europeana. E atat de simplu sa spunem ca atacatorii sunt tigani. Ca reprezinta o exceptie. Ca noi nu suntem ca ei. Ca nu asta e realitatea. Dar cat de vinovati suntem pentru ceea ce se intampla intr-un loc din Romania care se numeste Valea Stramba.

Nu stim care vor fi temele de campanie ale principalelor partide, dar putem banui faptul ca cei aflati la guvernare vor face tot felul de pomeni electorale, compromitand dezvoltarea economica din 2009, cei aflati in opozitie ii vor ataca pe ceilalti la persoana si la baioneta. Campaniile electorale din Romania postrevolutionara se desfasoara intre locutiunile „a da moca” si „a da la gioale”.

De mai bine de 18 ani nu reusim sa aducem problemele importante pe agenda publica. Sunt amintite intr-un discurs de Revelion al presedintelui, intr-un discurs de congres de partid si apoi se pierd in neant, pentru a se putea intoarce in prim-plan lupta surda intre politicieni, lupta care are o miza ascunsa si greu de inteles.

Ne-am nascut cu problema romilor. Am fost educati sa-i consideram sursa tuturor relelor si nu ezitam s-o facem de cate ori avem ocazia. Am fost invatati sa ne ferim de ei, sa ne aparam, dar nimeni, niciodata nu ne-a invatat cum sa-i ajutam, cum sa-i intelegem, cum sa fim solidari cu ei.

Acele imagini cu haita de oameni in actiune reprezinta o palma pentru fiecare. Sunt esecul societatii in care traim, una cruda si needucata.

Am fost ingroziti de tragedia italiana, cand Mailat a devenit simbolul raului absolut. Am fost tristi si ne-am simtit nedreptatiti ca italienii nu fac diferenta dintre tigani si romani. Dar aici se afla inceputul vindecarii. Cand fiecare dintre noi isi va asuma faptul ca intre tigani si romani nu e nicio diferenta. Ca esecul lor e si al nostru si ca trebuie sa traim impreuna si sa ne rezolvam impreuna problemele. Acesta nu este un text despre tigani, romani si maghiari. Este unul care incearca sa spuna povestea unui esec. Esecul umanitatii pe Valea Stramba.

De acelasi autor, cititi si blogul „Stockholm 330”, la www.evz.ro/isaila

Cititi si:

Jurnalisti unguri, talhariti in Harghita VIDEO