Emilian Isailă: "Să mai spună cineva că viaţa e plictisitoare în Uniunea Europeană. Am trăit s-o vedem şi pe asta. "
Să mai spună cineva că viaţa e plictisitoare în Uniunea Europeană. Am trăit s-o vedem şi pe asta. Guvernul României aleargă după muncitori prin Roma. Da, aţi citit bine. Ministerul Muncii, alături de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi zece firme mari din domeniul construcţiilor organizează astăzi un târg de joburi în capitala Italiei, încercând să-i convingă pe emigranţii români să se întoarcă acasă.
Acest târg este o palmă pentru întreaga clasă politică de după 1990 încoace. De 18 ani, guvern după guvern şi-au bătut joc de oameni. Pornind de aici, companiile s-au comportat la fel. În anii ’90, salariile erau atât de mici, încât cei care munceau „la patron“ abia îşi duceau zilele de la o lună la alta. E incredibil ca firme ce activează în România să încerce să convingă oamenii să se întoarcă acasă. Ce-or să facă? Le pun filme cu peisaje idilice de pe Valea Prahovei, le pun melodii de Dan Spătaru, Gică Petrescu sau manele? Dumnezeu ştie cum o să-i convingă? Probabil, cea mai bună soluţie ar fi să le dea mai mulţi bani decât câştigă în Italia. Dar mă îndoiesc de acest lucru. Cred că o să se meargă pe un pachet salarial în care banii sunt mai puţini, dar se soluţionează dorul de ţară. S-ar putea ca târgul să aibă succes. Oamenii or să vină din curiozitate ca să vadă care e preţul muncii lor în România.
S-ar putea să fie mulţumiţi măcar din perspectiva faptului că acum, în 2008, munca lor e, în sfârşit, preţuită. Atunci când au plecat, nimeni nu dădea un sfanţ pe ce ştiau să facă. Pentru cei care vor veni la târg va fi o dulce răzbunare să vadă manageri de resurse umane de la companii cu nume importante cum se roagă de ei să se întoarcă acasă.
Nu-mi dau seama ce calcule şi-au făcut angajatorii. Probabil se bazează că vor reuşi să convingă câţiva, din moment ce s-au dus acolo. Or fi unii, aflaţi între două slujbe, care s-ar întoarce pentru un salariu decent. Sau chiar sunt muncitori care s-au săturat să fie asociaţi cu Mailat şi vor să scape de prigoana italienilor.
Din acest târg mai reiese un lucru. Faptul că în ţară e o criză cruntă de forţă de muncă. E o cerere imensă, iar oferta lipseşte. Şi nu e vorba numai de domeniul construcţiilor. E vorba de întreaga economie. Dacă zece companii au luat drumul Romei ca să găsească oameni, înseamnă că mulţi jucători de pe piaţă sunt dispuşi să schimbe ceva în strategia lor. Cred că excursia italiană reprezintă un semnal clar că salariile vor creşte şi în următorii ani. Că adevăraţii profesionişti vor fi respectaţi şi plătiţi în consecinţă pentru simplul motiv că nu ai de unde să iei alţii. Şi chiar dacă acesta e un an greu pentru companii, ele vor continua să investească în forţa de muncă, pregătindu-se pentru ziua de mâine.
Nu ştiu cu câţi muncitori se va întoarce acasă caravana romană, dar, în ciuda neobişnuitului situaţiei, acesta e primul semn de respect arătat românilor care îşi câştigă existenţa din salariu.
De acelaşi autor, citiţi şi blogul „Stockholm 330“.