ISAILA: Emigratia romana dupa aderare

ISAILA: Emigratia romana dupa aderare

Emilian Isaila crede ca plecarile impulsive, disperate au disparut, cei care pleaca astazi sunt mult mai pretentiosi.

Imi pare rau pentru presa engleza ca nu a gasit emigranti romani in avioanele ce au aterizat pe Aeroportul Heathrow din Londra dupa Revelion. Cum spuneam in urma cu cateva saptamani, cred ca decizia de a pleca din tara nu mai este una impulsiva. Oamenii stau si se gandesc de doua ori inainte sa emigreze. Traiesc intr-o lume a oportunitatilor. Isi pot cauta inainte o slujba in locul unde vor sa plece. Fac o cercetare pe internet, vad cat costa chiria, afla cam cat pot sa castige pe luna, care sunt cheltuielile si cu cat raman.

A trecut vremea in care oamenii isi luau lumea-n cap, treceau Dunarea inot numai sa scape de Ceausescu. In 1990, in iunie, au fugit de Iliescu, disperati ca un partid neocomunist a castigat alegerile si au fost adusi minerii in Piata Universitatii. Acelea au fost plecari impulsive, disperate.

Cei care au emigrat atunci s-au chinuit mai mult. Au fost nevoiti sa-si continue studiile, sa munceasca din greu, sa-si ia doua slujbe ca sa supravietuiasca. S-au realizat, dar au platit un pret mare, mai ales prin faptul ca au fost singuri, departe de familie si de prieteni, lipsiti de posibilitatea de a se intoarce.

Cei care pleaca astazi sunt mult mai pretentiosi. Din aceasta cauza nu vor exista hoarde de romani care sa ia cu asalt Marea Britanie, cu toate ca vor fi multi emigranti in continuare. Multi tineri vor alege sa studieze in strainatate. Invatamantul romanesc este mult ramas in urma. Lipsa investitiilor si a viziunii au facut sa se ajunga intr-un punct mort, lipsit de perspectiva.

Din pacate, multi tineri vor alege sa faca liceul si facultatea in Europa Occidentala. Au acces la universitati bune, pot obtine burse si pot munci ca sa plateasca diferenta costurilor pentru studii. Ii mai ajuta si parintii din tara cu ceva bani, iar dupa terminarea facultatii o lume a oportunitatilor se va deschide pentru ei.

Cred ca o parte dintre muncitorii plecati in strainatate in ultimii zece ani vor incepe sa se intoarca acasa. Isi vor deschide mici firme de servicii si vor sustine sectorul constructiilor care are nevoie de forta de munca bine calificata.

Rata de plecare a programatorilor va scadea pentru ca vor fi multe companii straine care vor dezvolta proiecte in Romania, iar Canada va deveni o destinatie lipsita de atractivitate.Emigratia romana a trecut intr-o noua faza mai specializata si mai sofisticata, peste nivelul de intelegere al jurnalistilor de la tabloidele engleze.

Ne puteți urmări și pe Google News