ISAILA: Criza barbatului de 40 de ani, exista sau nu?

ISAILA: Criza barbatului de 40 de ani, exista sau nu?

Emilian Isaila: "Nu poti explica esecul spunand ca e de vina varsta de mijloc. Cred ca si un barbat, si o femeie se confrunta pe tot parcursul vietii cu multe provocari de ordin fizic si emotional."

Aud in ultima vreme tot mai des referiri la aceasta criza. Ce mi se pare ciudat este faptul ca oamenii vorbesc despre ea mai mult in gluma si nici macar barbatii trecuti de 35 de ani nu o iau in serios. In fond, exista sau nu exista?

La prima vedere, aceasta criza e inventata de femei pentru a fixa in spatiu si timp momentul in care partenerul, sotul sau iubitul si-au pierdut mintile.

La a doua, pare ca aceasta sintagma e inventata de barbati pentru ca la umbra ei sa incerce sa se descopere sau sa-si justifice ratacirile. In fapt, si denumirea, si boala sunt descoperite de medici pentru a explica lipsa de entuziasm a barbatilor care ajung la jumatatea vietii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De fapt, problema exista. Nu e prea dragut ca barbat sa descoperi ca nu mai esti tanar, dar mai cred ca sunt si multe legende in jurul „crizei”. Nu poti explica esecul ca barbat, ca iubit si ca parinte spunand ca e de vina varsta de mijloc. Hai sa fim seriosi. Cred ca si un barbat, si o femeie se confrunta pe tot parcursul vietii cu multe provocari de ordin fizic si emotional.

Cand suntem tineri le rezolvam mai repede sau doar acum, dupa ce am trecut de 30 de ani, credem ca le-am rezolvat pe acelea cu usurinta. De fapt, nu s-a rezolvat nimic. Am ramas la fel de vulnerabili ca la 18 ani, numai ca atunci aveam mai multa energie si incredere in viitor, iar acum avem mai multa rezistenta si mai putina energie si viitor.

Cred ca, atunci cand se apropie de 40 de ani, un barbat, probabil ca si o femeie, isi evalueaza viata si isi pune in mod serios intrebarea daca e fericit sau nu. Si pentru ca avem o perceptie gresita despre fericire, de cele mai multe ori raspunsul este negativ.

La naiba, cum poti sa spui ca esti fericit cand iti cade parul, te ingrasi si sforai noaptea. Toata viata, barbatii s-au visat mari sportivi, mari cuceritori, navigatori si brusc se trezesc in situatia ca nu reusesc sa se lege la sireturi.

Criza de 40 de ani la barbati e de fapt prima confruntare cu realitatea. Pana atunci, intr-un fel sau altul, ne-am putut minti. Intre un meci de fotbal si o halba de bere am putut sa vorbim despre cuceririle noastre, despre visuri, despre proiecte de viitor, dar, rand pe rand, am realizat ca, luati de viata de zi cu zi, de slujba si obligatii de familie, la unele visuri am renuntat,  pe unele proiecte le-am realizat, dar nu suntem multumiti de rezultat,  pe altele le-am ratat. Si, brusc, realizam ca nu prea mai avem timp.

Dar, personal, cred ca asta e doar o perceptie gresita. Un barbat de 40 de ani are tot timpul din lume. Si, cum spune o reclama: „Reinventeaza-te!”. Criza nu exista!

Cititi si blogul „Experimentul Budapesta” pe www.evz.ro/isaila