Iranul testează rachete cu rază lungă de acţiune, în Golful Persic

Iranul testează rachete cu rază lungă de acţiune, în Golful Persic

Iranul a testat rachete cu rază lungă de acţiune în timpul unui exerciţiu militar din Golf, informează BBC, citând agenţia semioficială de presă Fars.

UPDATE: Autorităţile iraniene neagă informaţiile transmise de presa de stat privind testarea unor rachete cu rază lungă de acţiune, în timpul unor exerciţii militare din Golf.

"Exerciţiul care va cuprinde lasarea unor rachete se va desfăşura abia în zilele următoare", a declarat un comandant al forţelor navale, citat de postul iranian Press TV.

Între timp, Uniunea Europeană a reafirmat faptul că este deschisă la negocieri cu Iranul, atâta timp cât Teheranul nu impune precondiţii. "Vom continua abordarea noastră şi suntem deschişi dialogului esenţial, asupra unor măsuri prin care să creştem reciproc încrederea, dacă nu vor exista precondiţii din partea iraniană", a spus purtătorul de cuvânt pentru politică externă al UE, Michael Mann. Oficialii europeni spun că nu au primit niciun răspuns la scrisoarea adresată, în luna octombrie, negociatorului iranian Saeed Jalili. Tensiuni în Golf Testele făcute de iranieni vin la câteva zile după ce Iranul a ameninţat că va închide Strâmtoarea Ormuz, o rută-cheie de transport, dacă vor fi impuse noi sancţiuni asupra programului său nuclear. SUA şi aliaţii săi cred că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare, dar Iranul neagă aceste informaţii, iar ştirea citată spune că negociatorul nuclear al ţării a anunţat că Teheranul este gata să discute pe această temă. Saeed Jalili ar urma să-i scrie reprezentantului UE pentru politică externă pentru a exprima dorinţa Iranului de a lua parte la o nouă rundă de negocieri pe probleme nucleare, potrivit unei alte agenţii semioficiale de presă, Mehr. Teheranul insistă că programul său nuclear este dedicat exclusiv unor scopuri paşnice şi că tehnologia îi foloseşte pentru a genera electricitate şi pentru a face faţă cererii tot mai mari de pe plan intern.  Rachete testate şi în 2009 Exerciţiile navale au început săptămâna trecută, în contextul unor tensiuni declanşate pe subiectul programului nuclear. Exerciţiile au loc în apele internaţionale de la estul Strâmtorii Ormuz şi vor dura 10 zile. Rachetele au fost trase de pe uscat în mare. Ţările occidentale au anunţat, recent, noi sancţiuni economice contra Teheranului, după publicarea ultimului raport al ONU, în noiembrie, care  spune că Iranul face teste pentru dezvoltarea unui obiectiv nuclear. Autorităţile iraniene au fost extrem de furioase din cauza acestor sancţiuni ce vizează petrolul şi serviciile financiare. Vicepreşedintele iranian, Mohammad Reza Rahimi, a declarat, marţi, că "nicio picătură de petrol nu va traversa Strâmtoarea Ormuz", dacă sancţiunile sunt puse în practică. Şeful forţelor navale iraniene a declarat că închiderea strâmtorii nu ar fi foarte dificilă. Strâmtoarea Ormuz leagă Golful şi statele producătoare de petrol precum Bahrain, Kuweit, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe de Oceanul Indian. Circa 40% din comerţul cu petrol al lumii trece pe aici. Statele Unite îşi menţin nave în zonă, pentru a se asigura că transportul petrolului va continua. În 2009, Iranul a testat rachete proprii de tip Sajjil şi Shahab, care pot ajunge la o distanţă de 2.000 de km, atrângându-şi dezaprobarea din partea comunităţii internaţionale.

Ne puteți urmări și pe Google News