Evenimentul Zilei > International > Iranul se tratează de virusul care i-a infectat instalaţiile industriale
Iranul se tratează de virusul care i-a infectat instalaţiile industriale

Iranul se tratează de virusul care i-a infectat instalaţiile industriale

Virusul Stuxnet, care a infectat aproape 30.000 de computere din reţelele de gestionare a instalaţiilor industriale din Iran, este cel mai probabil opera unui stat ostil, judecând după modul său sofisticat de operare, au declarat mai mulţi experţi în securitate virtuală, citaţi de ziarul "New York Times".

Virusul, identificat pentru prima dată în urmă cu câteva luni, atacă exclusiv un program dezvoltat de grupul german Siemens, utilizat pentru controlul şi administrarea a numeroase instalaţii industriale, inclusiv platforme petroliere, centrale electrice sau conducte pentru transportul ţiţeiului.

Virusul poate ataca şi calculatoare care nu sunt conectate la internet, explică specialiştii citaţi de cotidianul american, dacă unul dintre computerele unei reţele interne este afectat, de exemplu, prin conectarea la unitatea centrală a unui stick de memorie purtător de virus.

Mai mult, este extrem de dificil de depistat sursa acestui virus şi aproape imposibil de identificat ţinta precisă a unui astfel de atac.

O lungă listă de suspecţi

Deşi oficialii de la Teheran au anunţat că pagubele provocate de Stuxnet nu sunt grave, aceştia vorbesc însă de un "război electronic declarat Iranului" odată cu infectarea celor 30.000 de computere.

În pofida speculaţiilor că virusul ar fi vizat centrala nucleară de la Bushehr, care urmează să devină funcţională până la sfârşitul acestui an, compania Siemens a anunţat că nu a apucat încă să livreze programul vulnerabil pentru centrala construită de Rusia.

Iranul nu este însă la prima experienţă de acest gen. În trecut, autorităţile de la Teheran au descoperit indicii legate de tentative de sabotare a generatoarelor centrifugelor utilizate în procesul de îmbogăţire a uraniului la centrala de la Natanz.

În 2009, scrie "New York Times", preşedintele George W. Bush ar fi autorizat noi programe pentru dezvoltarea unor viruşi capabili să distrugă sisteme computerizate. Eforturile în acest sens au fost accelerate sub administraţia Obama, potrivit unor oficiali americani.

SUA, Israelul, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China ar putea fi ţările de origine ale atacului informatic asupra instalaţiilor industriale iraniene, a explicat James Lewis, expert la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

Citiţi şi:

  • Virusul Stuxnet, creat cu ajutorul oficialităţilor din stat
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: